+359 887 904 944

Защо видеото и подкастът не са за подценяване?

Както сме споменавали много пъти, едно от най-важните неща, свързани с SEO оптимизацията, е съдържанието. Когато говорим за съдържание, най-често имаме предвид текстовото съдържание под формата на блог постове. Само че има една уловка – съдържанието ви може да бъде поднесено под много различни форми. Дори е препоръчитално да комбинирате визуално съдържание (например инфографики) с текстово, видео съдържание, а защо не и аудио съдържание.

Всъщност точно за последните две форми ще си говорим днес. Към края на миналата година броят на блоговете е над един милиард. Това означава само едно – конкуренцията е жестока и наистина трябва да създавате уникално и полезно съдържание, за да се преборите с нея. Въпреки това без „блогване“ не става. От друга страна, пренаситеният пазар ви дава възможност да се утвърдите като бранд и като достоверен източник на информация на другите фронтове. Същата информация, която бихте поднесли под формата на текст, можете да я представите и като видеоклип.

Видеото и неговите предимства

За целта е нужно ясно да прецените какво точно целите с вашето видео съдържание. Ако давате полезни съвети и статистики, дори не е необходимо да снимате себе си. Може просто да показвате анимирани инфографики, статистики, скрийншотове и друга релевантна информация. Записвате гласа си, докато обяснявате какво се случва на клипчето, монтирате звука към картината и сте готови. Мисълта ми е, че дори да не се чувствате фотогенични и да не може да си позволите услугите на студио за видео обработка, пак можете да създавате качествено видео съдържание.

Да речем, че предлагате нов софтуер или сте експерт в създаването на WordPress сайтове. Би било страхотно, ако направите няколко клипчета, в които нагледно показвате как се инсталира WordPress, как се инсталират теми, как се настройват плъгини и т.н. Така ще изградите една доверителна връзка с вашата аудитория, а без хората да ви имат доверие, бизнесът ви е обречен.

Видеото е по-лесно за консумация от текста. Именно затова си заслужава да му отделите внимание. Видеото се споделя лесно в LinkedIn, Facebook, YouTube. Видеото ангажира вашата аудитория, защото я атакува по два канала – визуален и звуков. Комбинирайки звук и картина, вие напълно окупирате вниманието на хората, от които се интересувате (в идеалния случай и те се интересуват от вас).

Но нека не ви заблуждаваме като ви казваме, че видеото задължително трябва да е сериозно. Понякога забавното съдържание също носи дивиденти поради няколко причини. Първо, защото забавните клипчета се споделят много повече. С две думи ще стигнете до много повече хора. Да, може някои от тях в момента да не се интересуват от вашите услуги, но поне ще разберат за вас. В този ред на мисли, ако на по-късен етап те се нуждаят от услугите или продуктите, които предлагате, е много по-вероятно да се свържат с вас, отколкото с конкуренцията. Защо? Защото вече сте познато име и защото сте ги накарали да се усмихнат.

Добър пример за видео маркетинг?
Волво и Жан Клод Ван Дам!

https://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10

Разбира се, този пример изисква голям бюджет, но идеята е важна – създавате атрактивно видео съдържание, което да обвържете с вашия бизнес. Същата резултатност може да постигнете дори с нулев бюджет. Единственото, което ви е необходимо е креативност и ясна цел. Видео ръководствата могат да бъдат не по-малко интересни, а на всичкото отгоре са и много по-полезни.

Подкаст?!

Понеже в България подкастовете тепърва ще набират популярност е редно да ви разкажем малко и за този сравнително нов маркетингов канал. Но първо – какво е подкаст? Грубо казано, подкастът е записано радиопредаване, качено в интернет. Обикновено всяко едно подкаст шоу е с определена насоченост – маркетинг, футбол, сапунки, опера, търговия с акции и т.н. Когато хората шофират не могат да четат, но могат да слушат! Когато тичат в парка, също могат да ви слушат! Когато готвят, също!

Добре, схванахте идеята.

За да запишете подкаст епизод са ви нужни три неща – тема, по която ще говорите, микрофон и програма за обработка на записа. Колко ще ви струва това? Няколко часа събиране и синтезиране на информация и нула лева. Точно така, няма да платите дори една стотинка, защото вече имате телефон и компютър, с които може да запишете всичко. Има и абсолютно безплатни софтуери като Audacity, с които да обработите звука и да изрежете ненужните части.

Знаете ли кое е готиното на подкаста? Че нямате никакво времево ограничение. Може един епизод да е 10 минути, може и да е два часа. Всичко зависи от вас, от темата, която сте избрали, от това дали ще говорите сами, или ще имате гост-събеседник. Интервюто е силен коз и е редно да се използва на макс. Дори и да нямате собствен подкаст, винаги можете да гостувате в чужд и така да достигнете до още по-голяма аудитория. В България активните подкастъри (хора, които имат подкаст) са малко, така че сега е идеалният момент да се утвърдите като експерт във вашия бранш.

Стана въпрос, че подкастът не иска нито вода, нито хляб. Тук е моментът да споменем, че имате възможността съвсем безплатно да качвате епизодите си в SoundCloud. Другите ви опции включват големи стрийминг платформи като iTunes и Spotify. Няма да превръщаме този пост в помагало за качване на подкаста ви в Spotify или iTunes, но може да разгледате услугите на платформи като buzzsprout, blubrry и PodBean, които срещу съвсем скромна сума ще добавят вашето подкаст шоу в най-големите приложения за подкасти и музика. А там вече аудиторията е огромна и хич не е за изпускане.

Както може би вече се досещате, идеята на подкаста е да достигнете по един алтернативен канал до вашата аудитория. Колкото повече хората се ангажират с вас, толкова по-разпознаваеми ставате, а колкото сте по-разпознаваеми, толкова повече клиенти ще имате.

Не звучи зле, нали?

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към