+359 887 904 944

Какво е блог и с какво се различава от стандартния уебсайт?

Всеки, който има досег с интернет е чувал думичката „блог“ и това не е изненадващо, тъй като блоговете са може би една от най-популярните форми на уебсайтовете. Но какво всъщност е блог, различава ли се по нещо от обикновения сайт, от къде произлиза, за какво е предназначен? На тези и други подобни въпроси ще се опитаме да дадем отговор в тази статия.

1. Какво е блог?

Блогът е вид сайт, в който публикациите се показват в обратен ред, тоест най-новите се показват на първо място. Авторът на статиите често се нарича блогър (от английски: blogger).

Блоговете могат да покриват различни тематики – спорт, политика, философия, литература и т.н. Обикновено авторът изразява своето лично мнение по даден въпрос като дава възможност на читателите да се включват активно в дискусията чрез коментари.

Съдържанието на блога може да се създава както от един автор, така и от няколко души.

2. Видове блогове

Първоначално самата идея е била ориентирана към личните блогове. Един автор, който обикновено е и създателят на блога разказва истории от своето ежедневие под формата на дневник. С течение на времето блогърите започват да пишат по определен брой теми, така стеснявайки фокуса към точно определена тема – кулинарство, туризъм и др. Практически, може да има блог за абсолютно всичко, което се сетите – подстригване на овце, автомобили, SEO, маркетинг и т.н., и т.н.

Другият вид блогове са корпоративните блогове. Бизнес блоговете стават все по-популярни, защото те установяват една нестандартна форма на комуникация между компаниите и техните клиенти. В корпоративните блогове може да намерите информация за нов продукт или услуга, откриване на нов офис, полезна информация и съвети. Добри примери за такива блогове са Google Blog, както и блогът, който в момента четете 🙂

3. Малко за историята на блоговете

За пръв път блоговете се появяват в средата и края на 90-те години. Повечето от тях са били лични дневници, достъпни в интернет пространството. Тъй като този вид сайтове бързо започва да набира популярност, се появяват и първите инструменти за създаване и публикуване на постове – Blogger.com се появява през 1999, а през 2003 е закупен от Google.

Също през 2003 на бял свят излиза и WordPress, който и до сега остава най-използваната платформа за създаване и редактиране на блог – 30% от всички уебсайтове са изградени чрез WordPress.

4. Има ли разлика между уебсайт и блог?

Има, преди време разликата беше по-голяма, но напоследък границите все повече се размиват. Въпреки това има няколко отличителни черти, по които блогът се различава от сайта.

Сайтът е статичен и рядко се променя. Най-често има страници от типа „За нас“, „Контакти“, „Цени“, „Услуги“ и други подобни, в които ще намерите информация за това кой стои зад сайта и какво ви предлага.

От друга страна, блоговете са по-скоро лични, тоест един човек пише и ги поддържа. Авторът често публикува нови материали, изразява мнение, пише наръчници от вида „7 начина да…“ и т.н. Това е и най-съществената разлика между блог и уебсайт – в блоговете редовно се публикува нова информация и постовете променят своя ред, по-старите винаги остават назад, а новите се виждат най-горе.

Все по-често сайтовете добавят блог страница, която се качват регулярно статии на определена тема. Онлайн магазините също разполагат с блогове. Обратното също се среща – когато един блог стане много популярен, той може да интегрира интернет магазин или сайт. Това зависи изцяло от възможностите и идеите на блогъра.

5. Защо хората си правят блогове, нямат ли си друга работа?

Защото на някои хора писането им се отдава и защото блогът им дава възможност да споделят с останалите своите мисли, преживявания, знания, умения, съвети и др. Да речем, че сте добри в кулинарството. В същото време знаете, че не всеки разполага с време за готвене. Ако създадете блог, в който споделяте бързи рецепти, хората, които нямат много време, ще го оценят и ще започнат да ви четат редовно. След време, може дори да станете един от водещите блогъри във вашата сфера и да си изкарвате парите само от писане.

Блоговете помагат на хората да се социализират с други хора с подобни интереси и на компаниите да увеличат трафика към своите сайтове. Организациите с нестопанска цел също ги използват за да предоставят информация за конкретен проблем и начините за неговото решаване.

6. Може ли да се печели от „блогване“?

Може! Авторите на известни и посещавани блогове не винаги са били блогъри. Обикновено и те в началото са имали обикновена работа, която в последствие са напуснали. Начините да се монетизира един блог са много – чрез поставяне на рекламни банери (AdSense), чрез афилиейт маркетинг, чрез онлайн магазин, продажба на онлайн курсове, които вие сте създали и много други.

7. Блоговете са лесни за създаване и поддръжка

Абсолютно всеки може да си направи блог, на каквато тема си поиска. Необходимо е единствено желание и време. Платформите, които можете да използвате са елементарни и не е нужно да сте компютърен специалист, за да работите с тях. Най-популярни са WordPress, Blogger, Wix, Weebly, както и Blog.bg.

Поради това, че в повечето случаи блоговете са полезни, а в същото време всеки може да бъде блогър броят на активните блогове е над 440 милиона. Според Statista само в Tumblr броят на микроблоговете е 425 милиона.

Тези цифри не трябва да ви отчайват, в интернет има място и за вашия блог. Въпросът е да намерите вашата ниша и да предоставяте интересна и полезна информация.

8. Блог на корпоративен сайт

За личните блогове е ясно, но все по-наложително е създаването и поддръжката на корпоративен, имиджов блог при отделните компании и фирми.

Ние, като екип от seo специалисти, правим различни изследвания и тестове и смело може да твърдим, че сайтове с добре поддържани блогове, с периодични статии се класират доста по-добре и хващат повече ключови думи при класирането си.

Това, което ние може да предложим е префесионален seo одит на вашия уебсайт, както и възможност за писане на съдържание (контент маркетинг) за вашия уебсайт. Нашите копирайтъри са на ваше разположение. Изпратете ни запитване или директно ни се обадете.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към