+359 887 904 944

Нашата стратегия за създаване на полезно съдържание

Понякога просто не ни идва идея за интересен блог пост, но това е напълно нормално. Особено, ако сме били свръхактивни в последно време и се чувстваме изчерпани. Хубавото е, че винаги можем да се обърнем към потребителите, за да се вдъхновим отново. Вместо да си блъскате главата как да измислите нещо ново, когато нищо не ви идва наум, можете да се обърнете към хората в интернет и да видите от какво се интересуват.

Къде се крият свежите идеи?

Разбира се, можете да го направите както директно, така и индиректно. Ако вече имате активни последователи в социалните мрежи, нищо не ви пречи да се обърнете към тях и да ги попитате какво им е интересно, какво искат да научат и т.н. След като се оформи изявен фаворит, от вас се иска просто да съберете подробна информация и да я поднесете по разбираем и интересен начин. Тук логиката е следната – щом хората искат повече информация на определена тема, значи или неуспяват да я намерят никъде в интернет, или такава просто няма. Това от друга страна е идеалният шанс за вас да затъврдите позициите си във вашата ниша.

Плюсовете за вас са много. Първо, вече не е нужно да си блъскате главата какво да пишете. Второ, разглеждате тема, която е очевидно от значение за вашата аудитория и трето, в блога ви вече има оригинален материал, от който много хора се интересуват. Последното е особено полезно и от SEO гледна точка.

Естествено, можете да достигнете по аудиторията си по много други начини освен през социалните мрежи. Например, едно досадно pop-up прозорче в блога ви също може да свържи полезна работа. В него може да има въпрос от сорта на „За какво да говорим в следващия блог пост“ и т.н. Експериментирайте според вашия бизнес. Например, ако пускате нов продукт, хората може да имат конкретни въпроси свързани с него. Разберете какво ги вълнува, какво ги тревожи, ако се налага отговорете на въпросите им в повече от една изчерпателни статии. Включете графики, таблици, снимки, видео и всичко, което смятате, че ще им помогне да разберат по-лесно поднесената информация.

Има разнообразие от инструменти, които може да използвате – Hotjar, SurveyMonkey, както и десетки подобни плъгини за WordPress. Влезте в плъгин търсачката на WordPress, въведете feedback polls като ключова дума и вижте какво става 🙂

Изобилие от удобни и лесни за използване инструменти, които ще ви помогнат да получите обратна връзка от вашите посетители.

Получаване на индиректна обратна връзка

Не винаги е необходимо да влизате в директен контакт с потребителите за да разберете какво ги вълнува. Нужно е просто да прегледате какво се споделя и търси най-често от тях. Тук има два супер полезни инструмента, които можете да използвате.

Google Trends

Google Тенденции е безплатен инструмент, който може да изпозвате за да разберете от какво се интересуват хората във всяка една точка от света. Можете да филтрирате резултатите по местоположение, да задавате времеви рамки, да видите най-често използваните ключови думи и заявки за търсене, най-популярните теми и куп други неща.

Както виждате през последните 12 месеца най-търсената тема е Светевното първенство по футбол. Нищо изненадващо в резултатите, които включват още Боян Петров и срива на търговския регистър.

Как това може да ви помогне? Да речем, че се занимавате с електроника, продавате, ремонтирате или просто правите ревюта на уреди и разни джаджи. Филтрирате резултатите според вашата ниша, в случая тя е „Компютри и електроника“ и виждате, че хората явно много ги интересува Huawei P20.

Сега е момента да хванете гребена на вълната и да напишете интересен материал за този модел телефон. Може да „10 уникални неща, които може да правите само с Huawei P20или да е подробно ревю на телефона, или пък защо е пълен боклук и не си струва да си даваме парите за него. Със сигурност ще успеете да увеличите трафика си, ако съблюдавате последните тенденции. Можете да използвате наличната информация по всякакви начини, така че да увеличите не само трафика си, но и продажбите си, резервациите, броя събскрайбърите и т.н. Всичко зависи от това до каква степен, ще успеете да създадете уникално и полезно съдържание по темата.

Buzzsumo

Buzzsumo е платена платформа, която ви показва най-споделяното съдържание в интернет. Това от една страна ви помага да разберете какво съдържание (отново според тема, избрана от вас) се споделя най-често в социални мрежи като Facebook, Twitter, Pinterest и Reddit, а от друга ви разкрива кой го споделя. Второто може да ви помогне в това да стигнете до нова аудитория. След като вече сте създали качествено съдържание, може да се свържете с хората, които са споделили нещо подобно и да ги помолите да споделят и вашата нова статия или защо не whitepaper.

Този инструмент може да ви помогне да разберете потребителите на различните социални мрежи, какво споделят и какво не. Това е изключително полезна информация, особено ако планирате кампания в конкретна мрежа. Така ще знаете какъв тип съдържание би бил най-подходящ за всяка една мрежа, на всяка една тема.

Buzzsumo разполага и с доста орязана откъм функционалности безплатна версия, която също може да използвате, ако разполагате с ограничен бюджет.

Откъде още да черпим идеи?

Сайтове от типа на Quora и Yahoo Answers също могат да ви бъдат от полза. Те работят на следният принцип – хора задават въпроси на абсолютно всякакви теми, от имейл маркетинг, през автомобили, спорт, до готварство и какво ли още не. Съответно другите им отговарят къде изчерпателно, къде не чак толкова.

Въпросът е, че Quora и Yahoo Answers (както и стотиците подобни сайтове) ще ви ориентират в това върху какво може да пишете (или да направите видео). Още по-готиното е, че реално може да отговаряте на въпросите там и да пускате линкове към вашите материали. Това не само помага за оптимизацията, но и също ви открива като източник на информация пред голяма група от хора. Както се казва, с един куршум – два заека.

За съжаление в Quora и Yahoo Answers почти няма теми на български, а и не мисля, че тези платформи имат адекватни еквиваленти в българското интернет пространство (това е възможност за вас!). От друга страна, ние си имаме teenproblem и BG Mamma, чиито форуми също могат да бъдат източник на свежи идеи за създаване на ново съдържание.

Като цяло, ако се разровите във форумите, които съответстват на вашата ниша, със сигурност ще намерите въпроси, на които потребителите търсят отговори. Това важи с пълна сила и за групите по интереси във Facebook. Черпете идеи, създавайте интересно и полезно съдържание и след това го поднесете на готово на хората, които го търсят. Как се случва това в социалните медии, разберете тук.

Бонус: когато създавате вашето съдържание, без значение дали то е текст, видео или подкаст, намерете начин да го обвържете с някаква история – ваша, на ваш клиент или на някой друг. Така остановявате емоционална връзка с аудиторията, а това е винаги добре дошло, защото се повишава доверието към вас.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към