+359 887 904 944

Как да извлечем максимума от социалните мрежи?

Всеки интернет бизнес се бори за вниманието на потребителя. Конкуренцията е голяма, а SEO оптимизацията става все по-зависима от поведението на потребителите. Можете да излъжете алгоритъма на търсачките, но не можете всеки ден да променяте начина, по който хората използват интернет. Но това не значи, че не можете да се възползвате от него. Просто трябва да се напаснете към потребителя.

Преди беше достатъчно да напълниш сайта си с ключови думи, за да се появиш на първа страница в Google, но вече тази схема не работи. Първо, защото броят на сайтовете расте с изключтелна скорост и второ, защото големите търсачки искат да предложат най-добрите резултати, а не винаги една страница пълна с ключови думи носи най-полезната информация.

total number of websites
Източник: Internet Live Stats

Как сайта ми да достигне до повече хора?

За да увеличите трафика към вашия сайт, трябва да направите така, че вашето съдържание да стигне до колкото се може повече хора. Тук имате няколко лесни и ефеткивни стратегии.

Предлагайте опция за абонамент (subscribe), така вашите абонати винаги ще получава имейл и/или известие, когато качвате ново съдържание във вашия сайт или добавяте нов продукт към магазина. Чрез опция за абониране си осигурявате един постоянен поток от потребители, което пък се отчита като добър знак от Google и вероятността алгоритъмът да ви избута напред се увеличава.

Използвайте социалните мрежи

Ако нямате профили в социалните мрежи (Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest и т.н.), е време да си направите. Социалните медии могат да ви помогнат да увеличите трафика си и съответно бизнесът ви расте. Винаги, когато публикувате там, се стремете да ангажирате вниманието на потребителя. Нищо друго няма значение, ако не успеете да накарате хората във Facebook да кликнат на вашия пост, а не на някое забавно видео, в което се гонят малки кученца.

За целта ви е необходимо да имате интересно, но и смислено заглавие на материала, който споделяте. Гледайте да не е прекалено дълго (между 5 и 7 думи е златната среда), но не и много кратко, защото най-вероятно няма да е достатъчно информативно, за да накара вашите последователи да цъкнат на него. Винаги споделяйте материали, в които има визуално съдържание. Снимките привличат вниманието и значително увеличават шансовете ви за успех. Един гол линк не върши работа, колкото и да ми се иска да не беше така.

Ако по някаква причина Facebook (или която и да е друга платформа) не показва изображенията на вашите статии, то направете следното – качете самото изображение, било то интересна статистика или каквото е важно за вас и към него оставете линк към сайта ви, където потребителите могат да намерят още полезна информация.

Какви са ползите от социалните мрежи?

Простото споделяне на материали в социалните мрежи не е достатъчно. За да направите вашите постове по-ангажиращи, кажете с 2-3 изречения за какво става въпрос. Ако не ви идва нищо наум, копирайте ги от самата статия (или страница, продукт и т.н.), която споделяте. Като стана въпрос за продукти от вашия онлайн магазин, постарайте се да са описани максимално точно. Хората искат да знаят за какво си дават парите 🙂

Бъдете активни в социалните мрежи, но не прекалявайте, за да не станете досадни. Редовното публикуване на постове ви гарантира, че името на вашия бранд винаги ще е в news feed-а на вашите последователи. Колкото повече те го срещат, толкова по-разпознаваеми ставате, а колкото по-разпознаваеми сте, толкова по-вероятно е потребителите да изберат вашия продукт или услуга пред тези на конкуренцията. Да, социалните медии ще ви помогнат да изградите име, а това от своя страна ще доведе и до повече търсения в Google.

Социалните мрежи влияят на оптимизацията ви по индиректен начин. Да речем, че пускате таргетирани реклами във Facebook и предлагате такъми за риболов. Рекламите ви се появяват дори пред хора, които не са харесали страницата ви, но те ще запомнят вашия бранд и ще проверят в интернет какво пише за вас. Ето така, дори да нямате много кликания на рекламите, пак успявате да вкарате хората във вашия сайт. С други думи, ако сте достатъчно настоятелни, можете да превърнете платения трафик от реклами в органичен. Просто трябва да привлечете вниманието на потребителя и след това веднага да грабнете интереса му. Ако искам да си купя нова въдица и съм видял готина реклама в социалните мрежи, отивам в Google и търся марката с готината реклама, влизам в сайта ѝ и, ако има такава въдица, каквато си търся, я купувам.

И още нещо, Google и Bing използват информация от социалните мрежи при класирането на сайтовете. Казано просто, сайтовете към които видят линкове от социалните мрежи се нареждат на по-предни позиции. Затова е важно да улесните хората, които са в сайта ви при споделянето на пордукт или текст. Оставете бутони за споделяне в горния или долния край на вашите страници. (Виж най-долу.)

Ако не сте сигурни защо свръхактивността е нож с две остриетa, прегледайте този текст.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към