+359 887 904 944

Защо постоянното публикуване на статии ще ви навреди

В интернет пространството е важно качеството, не количеството. Съдържанието на уебсайта ви е основополагащо за вашия бизнес, така че му обърнете необходимото внимание. Както знаете, то може да ви помогнете да оптимизирате сайта си, да се популяризирате и да накарате посетителите да се връщат по-често при вас.

В този ред на мисли, колко често трябва да публикувате нови материали (статии, видео и т.н.)? Имайте предвид, че Google обича да вижда движение във вашия сайт. Тоест, вашата активност се възнаграждава с по-добро позициониране. Но понякога прекалено честото публикуване може да ви навреди.

Работете с мисъл, не разчитайте само на мускули

Замислете се върху следния пример – искате да изтеглите бърз кредит, влизате в сайта на дадена агенция и виждате всякаква текстова информация относно процеса по теглете на бърз заем, лихви, погасителни периоди, необходими документи и т.н. В същото време има и лесен за работа калкулатор (подобни инструменти се срещат в почти всеки бранш, включително онлайн SEO анализатори). С няколко кликвания въвеждате сумата, която искате да изтеглите, срока, в който смятате, че ще можете да я върнете и инструментът автоматично ви изплюва информацията, която ви интересува (най-готиното е, че тя е персонализирана) – лихва, ГПР и общо дължима сума.

Сами се досещате, че такива инструменти са много по-полезни за потребителя от десетки обяснителни статии. Потребителите ги харесват, защото им дават индивидуална информация и им дават точно тази информация, която реално ги интересува. В примера с бързите кредити, посетителя получава най-важното – в какъв срок каква сума ще дължи на заемното дружество. За детайлите винаги може да се обади и да пита по телефона.

Да, един такъв полезен инструмент, съобразен с вашата ниша, може да ви докара повече трафик отколкото хиляда статии.

Защо постоянното публикуване на статии ще ви навреди, освен ако не сте медия

1. Писането на статии отнема време. Понякога отнема повече, отколкото ни се иска и можем да отделим. Освен ако не сте медия писането на материали, ще е по-скоро странична задача с цел маркетинг, а не основна дейност.

Времето, което отделяте за писане на нови текстове може да го използвате за популяризиране на вече публикувани. Маркетингът чрез съдържание е полезен, но не забравяйте, че без да споделяте и рекламирате вашето съдържание, той е безсмислен. Съдържанието само по себе си е ефективно, само ако е представено на правилните хора. Те едва ли случайно ще попаднат на него, трябва вие да ги потърсите.

2. Огромният набор от блог постове е труден за поддръжка. Съдържанието във всеки един пост остарява. С течение на времето информацията в постовете ви става нерелевантна, непълна, подвеждаща и в някои случаи напълно неактуална. Проблемът не е, че сте написали някоя глупост, а че това, което е било вярно преди три години може днес да е пълен абсурд и реално да навредите на вашите читатели.

В такъв случай имате два варианта – единият е непрекъснато да актуализирате постовете си (което ще ви се налага във всеки случай, без значение дали имате 100 или 5000 поста), а другият е да изтриете всички постове, които вече са неактуални. Пример – никой не го интересува как да спечели повече последователи (приятели) в MySpace, понеже вече никой не използва MySpace. Ако имате такъв пост, просто го разкарайте. Той не е нужен нито на вас, нито на посетителите ви. Единствената причина да го оставите е, ако по някакви неведоми пътища той вкарва трафик (в което силно се съмнявам).

В крайна сметка постовете са предназначени за хора, а не за машини

Да, повечето постове са супер от гледна точка на Google, но това не винаги важи и за вашите потребители. По-добре да създавате качествено и полезно съдържание веднъж седмично, отколкото да претопляте вече дискутирани теми всеки ден.

Освен това, прекалено честото споделяне на материали в един момент става досадно и рискувате да отблъснете дори редовните си посетители. Експериментирайте и установете, коя е най-ефективната практика за вас. Много бързо ще разберете дали аудиторията харесва или не харесва вашите публикации, по това дали те се четат и дали се споделят. Ако започнете да губите последователи в социалните мрежи, това е знак, че нещо не е наред.

Друг негативен ефект на свръх активността в блога е, че може да създадете усещането у посетителите, че не могат да смогнат. В един момент ще се откажат да ви следят, просто защото темпото е много високо. Разбира се, всичко казано тук е много условно и това, което е ефективно в един бранш, може да не работи в друг. Затова изпробвайте няколко различни стратегии и сами ще установите коя работи най-добре.

 

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към