+359 887 904 944

Безплатните SEO инструменти

Много добре знаем, че не всеки има възможността да инвестира огромни суми в SEO оптимизация. Тя е дълъг процес, който отнема няколко месеца преди да се видят някакви резултати. Понеже това звучи твърде обезкуражително решихме да споделим с вас няколко напълно безплатни трика, които ще ви помогнат да подобрите оптимизацията на вашият сайт или блог (каква е разликата между двете вижте тук). Важно е хората да ви намират лесно иначе защо въобще сте си направили сайт?

Преди да ви предложим нашите любими безплатни SEO инструменти, нека отбележим, че всички те наблягат основно на on-site оптимизацията. Тоест, ще имате представа какви са основните грешки, които пречат на сайта ви да се класира по-напред в търсачките, както и как да подобрите качеството на съдържанието си.

Google

Знаете ли, че Google имат няколко напълно безплатни инструмента, които можете да изпозлвате по всяко време. Единственото, което ви е трябва е профил в Google. Google Analytics ви позволява да следите трафика във вашия сайт – откъде идват посетителите ви, какъв език говорят, къде се намират, кои страници посещават най-често, колко време прекарват на сайта ви, какви устройства използват, на каква възраст са и т.н. Това може да ви ориентира дали успявате да разширите аудиторията си или напротив – губите такава.

Google Trends е полезен, когато искате да разберете какво се търси най-много в най-голямата търсачка на света. Може да използвате информацията за създаване на така нареченото viral съдържание. Повече за този инструмент вижте тук.

Google Search Console веднага надушва всички бъгове, които ви пречат да сте номер едно и на всичкото отгоре ви ги показва. За вас остава само да ги поправите. Освен това може да видите всички ключови думи, по които излизате в резултатите в Google и ако досега не сте го направили, да ги добавите във вашите тайтъл тагове и мета описания. В Search Console също може да следите, в кои сайтове има линкове, сочещи към вас.

Sitechecker.pro

С този сайт се работи изключително лесно, а резултатите са повече от полезни. Просто влизате, въвеждате адреса на вашия сайт, изчаквате няколко секунди и готово. Sitechecker автоматично сканира сайта ви за заглавия, описания, мета описания, цялото му визуално съдържание и прилежащите му описания, бързината на сайта ви. След като разгледате подробния доклад остава да отстраните грешките една по една.

Добра идея е винаги да сравнявате резулатите между два сходни инструмента. В случая Sitechecker може да засича грешки, които Google Search Console е пропуснал, както и обратното.

Ubersuggest

Миналата година, Neil Patel купи този инструмент и го направи напълно свободен за употреба от всеки. Идеята на Ubersuggest е следната – въвеждате думите, по които искате да хората да ви намират в търсачките и платформата ви предлага сходни ключови думи и фрази, които е вероятно хората да търсят.

Целта не е обаче просто да си натъпчете сайта с ключови думи. Нека те намерят своето място в съдържанието ви по естествен начин. С две думи добавете поне един параграф включващ новата ключова фраза, но по такъв начин, че той да е на място и да се връзва с контекста.

Answer the Public

Нека си го признаем – когато не знаем нещо, задаваме въпрос на Google. Answer the Public работи на лесноразбираем принцип. Въвеждате една ключова дума, която представлява интерес за вас и инструментът веднага ви предлага десетки и дори стотици въпроси свързани с нея.

Когато отговаряте на въпросите на интернет потребителите, вие сте им полезни. Когато сте полезни на потребителя, Google ви възнаграждава като ви избутва по-нагоре в резултатите. И още нещо. Ако напишете статия, чието заглавие е взето директно от предложенията на Answer the Public, шансът ви да излезете по-напред значително се увеличава. Защо? Защото Answer the Public знае какво питат хората, а вие сте готови с полезен и изчерпателен отговор, нали?

WordPress Plugins

Ако използвате WordPress, ще откриете, че голяма част от вашите SEO нужди се покриват от плъгините, които може да използвате. Yoast например освен, че следи броя знаци в заглавието и описанието ви напомня, когато сте забравили да прикачите изображение към новата си статия, проверява за подзаглавия и ви подсеща да използвате ключовите ви думи в тях. За съжаление, Yoast разкрива пълния си потенциал само с текстове на английски, където дори анализира текста ви и маркира изреченията, в които използвате страдателен залог.

Надяваме се, че сме били полезни на голяма част от вас и че сме ви спестили пари за инструменти, които не винаги са по-добри, само защото са платени.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към