+359 887 904 944

Как да направим блога си машина за пари?

Вече знаем какво е блог и за какво служи, както и какви са тайните на успешните блогъри. Много често в социалните мрежи виждаме снимка на блогъри, които работят от вкъщи, от тропически плаж, лежат в хамак и пият коктейл и т.н. Да, наистина изглежда като перфектната работа – пишеш си разни статийки и си живееш царски, само че изключително малък процент от блогърите могат да си позволят този начин на живот. Снимките в инстаграм създават една грешна представа, че блоговете изкарват лесни пари. Всъщност наистина може да се издържате само от блога си, но се изискват много усилия, търпение, умения и най-вече упоритост. Но как да печелим от блогване? Има няколко начина, които няма да ви направят богати моментално, но могат да ви осигурят допълнителен приход. Ето ги и тях:

Google AdSense

Това е може би една от най-лесните за изпълнение стратегии, дори тепърва да започвате вашия блог. Идеята е следната – давате отделни полета от блога си на Google. Давате ги под наем и там започват да се появяват различни рекламни банери. Всеки път, когато някой посетител кликне на рекламата, вие получавате комисионна. Обикновено става въпрос за няколко стотинки на клик, като тарифата варира в зависимост от това каква реклама се показва. Обикновено вие нямате контрол върху това, а Google AdSense. Все пак е приход и ако имате достатъчно висок трафик, можете да си докарате прилични пари.

Афилиейт маркетинг

Използвайки афилиейт маркетинг може да продавате продукти без реално да имате онлайн магазин, да държите продукти на склад или да се занимавате с обработка на поръчки. Как става това? Много лесно, много онлайн търговци имат афилиейт програми, от които да се възползвате. Да вземем за пример Amazon. Вие пишете статия за петте най-добри безжични слушалки на пазара. Към всеки един продукт пускате афилиейт линк (който Amazon ще ви даде) към Amazon и всеки път, когато ваш потребител си закупи този продукт, вие получавате процент от продажбата. Афилиейт линкът помага на търговците да разберат кой клиент от къде идва. Съответно, когато идва от вашия блог, вие печелите.

Също както Google AdSense, афилиейт маркетингът е идеален за блогове, които току що пробиват.

Ревюта

Дали ще пишете ревюта на даден продукт, услуга, хотел или т.н. няма значение. Въпросът е, че вашето мнение е от значение и текстът ви може значително да увеличи продажбите на съответния продукт. За целта обаче е нужно блогът ви да е сравнително популярен. Когато станете популярно име (тоест, когато блогът ви порасне) хората, които искат да напишете ревю за тях ще ви търсят и ще ви плащат за рекламата, която им правите. Да, ревютата понякога са скрита реклама и не отразяват реалните характеристики на продуктите, смекчавайки или пропускайки някои недостатъци. Но спокойно, това не е лъжа, стига да не пишете неправдоподобни твърдения.

Спонсорирани публикации

Когато вече сте станали популярни, е съвсем нормално да се обърнат към вас с молба да публикувате чужда статия. Обикновено идеята на спонсорираните публикации е някой друг да се промотира чрез вашия сайт/блог. Естествено е хубаво тези текстове да са на същата тематика като блога ви и да е ясно, че те не са ваши. Можете да направите отделна секция, където всички такива материали да са събрани на едно място. Можете също да направите лесна и разбираема контактна форма, през която клиентите ви лесно да изпращат своите предложения за спонсорирано съдържание. Естествено, вие определяте кой и какво качва в сайта ви. Цената също определяте вие.

Онлайн магазин

Добавете онлайн магазин към блога си, където практически можете да продавате всичко – от тениски, сувенири и аксесоари, до книги и курсове. Така, да речем, че сте добри в уеб дизайна. Правите един (или повече) курс на определена тема, вкарвате полезна и изчерпателна информация, която иначе трудно се намира и предлагате курса си на вашите читатели. Как и под каква форма зависи изцяло от вашите виждания. Може да е под формата на електронна книга, видео уроци или каквото друго ви хрумне. Пазарът за онлайн курсове е голям и вие трябва да се възползвате от това.

В магазина си може да добавите ръчно направени гривни, картини, ваши книги (разбира се и електронни), пътеводители и т.н. Практически всичко зависи от вашите интереси и тематиката на блога ви. Развихрете въображението си, както се казва.

Разбира се, това са само една малка част от начините, по които може да печелите от вашия блог. Другите от тях включват водене на уебинари, създаване на платено съдържание (тоест само потребителите платили за него могат да го достигнат), лично консултиране, разработка и продажба на продукти (например теми и плъгини за WordPress). Само че, последните изискват не само време и усилия, но и един добре обмислен бизнес план, който е приложим само при вече разработени и популярни блогове.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към