+359 887 904 944

Защо сайта ми го няма в Google?

Когато преди години реших да си направя блог и дори не бях чувал за оптимизация за търсачки, нямах представа какво означава SEO (search engine optimization). За мен задачата изглеждаше проста – правя си блог, пиша в него и след това той автоматично се появява в Google.

Скалъпих набързо един блог в wordpress.com, напълних го с интересни истории от велопътешествието ми в Европа и зачаках някой да ги прочете. Минаха няколко дни и никой не влезе в блога. Споделих няколко поста във facebook и веднага се появиха посетители. Само че на следващия ден, отново нямаше никой. Потърсих блога си (каква е разликата между блог и сайт?) в Google и с изненада установих, че го няма на първа страница. Нямаше го и на втора, на трета, четвърта и т.н.

Всъщност точно тогава си дадох сметка, че за пръв път в живота си отварям втората страницa с резултати в Google. Оказа се, че не съм единственият – само 6% от органичния трафик на сайтовете идва от резултати позиционирани на втора страница.

Така, явно изпусках нещо важно. Започнах да се интересувам от темата „как сайта ми да излезе на първа страница в Google”. Разбрах, че за да се класираш на челни позиции е нужно нещо повече от това просто да имаш сайт. Признавам си, че беше донякъде шокиращо да разбера, че оптимизацията за търсещи машини е бавен процес и не може просто да налееш едни пари и да излезеш най-отпред. После обстоятелствата се стекоха така, че започнах да се занимавам с SEO оптимизация и копирайтинг и вече от сегашната ми позиция ми е забавно колко наивен съм бил в началото.

Какво е SEO оптимизация?

Вместо да се впускам в разточителни обяснения, ще се опитам да хвърля светлина върху въпроса кратко, ясно и точно. Оптимизацията е целият процес, който има за цел да подобри класирането на един сайт в търсачки като Google, Bing, Yahoo, Yandex и други. Този процес отнема много усилия, много време и изисква търпение. Добрата новина е, че когато се използват само добрите практики и не се опитваш да прецакаш системата, резултатите са устойчиви във времето.

Както споменах, оптимизацията е бавен процес. Това е така, защото позиционирането на първа страница в Google зависи от стотици фактори. С други думи, за да бъде там, даден сайт трябва да отговаря на голяма част от тези фактори. Нещо повече – на търсачките също им е необходимо време докато засекат (индексират) даден сайт, както и промените в него. Накратко – не можеш да си платиш на алгоритъма да дойде и да ти провери сайта, когато на теб ти е удобно.

Какъв е този алгоритъм? Google и другите търсачки периодично минават през всички (!!!) сайтове в онлайн пространството, търсят нови сайтове, ново съдържание качено в тях и така разбират тематиката на всеки сайт, каква информация има в него и т.н. Това се прави, за да може по-късно търсачката да ни покаже най-адекватните резултати, отговарящи на нашето търсене.

On-site оптимизация

Най-общо казано оптимизацията се дели на два големи сегмента – вътрешна (on-site) и външна (off-site). On-site оптимизацията включва в себе си цялата техническа част на конкретен сайт – на какво е построен, бързо ли зарежда, удобен ли е за работа от мобилни устройства, има ли тагове, мета тагове, описания, мета описания и заглавия на всички страници, има ли текстово и друго съдържание, има ли SSL сертификат, има ли кеш, изображенията в сайта имат ли мета описания и т.н. и т.н.

Едни от основните фактори на Google са скорост на зареждане, съвместимост с мобилни устройства и мета данни. WordPress и другите подобни платформи за изграждане на сайтове (Weebly, Wix и т.н.) до голяма степен са улеснили решаването на тези проблеми. Доброто визуализиране на сайта на мобилни устройства се решава бързо с тема с responsive design. Скоростта на зареждане зависи основно от количеството изображения и кеширането. Използвайки Cloudflare веднага си осигурявате кеш, а като компресирате изображенията си намлявате техния размер, а оттам и скоростта на зареждане се увеличава.

WordPress плъгините като Yoast SEO и All in One SEO ще ви помогнат да добавите правилните мета данни към всички страници и изображения на сайта, без да е необходимо да се заравяте в кодове. В интернет има безброй инструменти, с които може да намалите размера на вашите изображения, без това да е за сметка на качеството. TinyPNG е един от тях и е напълно безплатен.

Off-siteоптимизация

Външната оптимизация е до голяма степен в основата си линкбилдинг (изграждане на мрежа от линкове). Преди да продължим напред с това какво е линкбилдинг и как правилно да го изграждаме, нека кажем защо той е важен. Алгоритъмът на Google смята, че щом много различни сайтове имат линкове, които сочат към вас, то значи вашия сайт заслужава внимание. Най-просто казано, колкото повече линкове водят към вас, толкова по-напред в резултатите ще бъдете.

Тук много хора може би ще се запитат „А не мога ли просто да си платя за тези линкове и да се озова на първа позиция?“. Отговорът е може, но само това не е достатъчно. Но за това след малко.

Когато изграждате мрежа от линкове, е важно сайтовете, от които получавате линк, да са по възможност на тематика близка до вашата. Въпреки че всеки линк е от значение, линковете от сайтове на същата тематика са с много по-голяма тежест. Ще дам прост пример. Имам сайт за авточасти. Линкове от сайтове посветени на автомобилите ще ми помогнат много повече отколкото линкове от сайт за биохрани, памперси или спортни стоки.

Количеството линкове е важно, но е важно и качеството, така че имайте едно наум, когато изграждате своята мрежа от линкове.

Има много тактики за печелене на линкове, но това е изключително дълга тема, която няма да засягаме в момента. Като за начало може да започнете с всички социални мрежи, за които се сещате, както и директории, в които може да регистрирате сайта си.

Важно ли е съдържанието за оптимизацията?

В последните години съдържанието се превърна в един от най-важните критерии при позиционирането на сайтовете в търсачките. Google постоянно се стреми да подобрява качеството на предлаганите услуги, а това означава, че американският технологичен гигант има за цел да ни предостави най-добрите резултати. Тоест, когато търсим нещо още в първите няколко резултата, да успеем да го открием.

Все по-често търсим конкретни неща в Google. Единичните ключови думи отстъпиха място на поредиците ключови думи. Не търсим просто къща за гости, а къща за гости с басейн във велинград. Не само това, но задаваме и въпроси. За копирайтърите и всички други, които създават съдържание, това означава, че за да се класираме напред, трябва да отговаряме на тези въпроси изчерпателно и точно.

По-горе споменахме, че ако просто си набавите множество линкове, това няма да е достатъчно. Ако изградите огромна мрежа от линкове, Google ще избута сайта ви напред, като дори може да стигнете и до първа страница. В същото време, ако имате малко съдържание, което не отговаря на нуждите потребителя, то сайтът ви постепенно ще загуби позиции. Търсачките отчитат кога един потребител влиза в даден сайт и колко време прекарва в него. Когато цъкнете на един резултат и веднага се върнете в изходна позиция, алгоритъмът решава, че вие не сте открили това, което търсите. Когато много хора направят като вас, този сайт започва да се смъква все по-надолу, защото очивидно не се харесва на потребителите.

Точно поради тази причина оптимизацията на един сайт трябва да се извършва комплексно. А когато към едно нещо подхождаш по няколко начина, няма как то да стане хем качествено хем бързо.

Та да се върнем на изначалния въпрос – защо сайта ми го няма в google?

Проблемът не е във вас. Просто сайтът ви не е оптимизиран, а това е поправимо. Някои предпочитат сами да се заемат с това, за други е по-удобно да посветят времето си на работа и да оставят тяхното дигитално благополучие в ръцете на професионалисти.

И в двата случая ще са необходими минимум 9-12 месеца преди да започнете да забелязвате някакви видими резултати. Правилото за успех е много просто – нужни са последователност и търпение.

Имайте предвид обаче, че без да допринасяте с качествено съдържание, челните позиции в Google ще останат мираж.

Автор: Костадин Николов

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към