Месечното ни имейл предизвикателство

Месечно имейл предизвикателство

За разлика от друг път, тази седмица няма да ви заливаме на готово с полезна информация, защото сме ви подготвили предизвикателство. То се състои в следното – абонирайте се за колкото се може повече бюлетини и рекламни съобщения и винаги отваряйте получените мейли в продължение на поне един месец.

Въобще нямаше да ви правим такова неустоимо предложение, ако не вярвахме, че то ще ви помогне да развиете вашия бизнес. Знаем, че сте затрупани с работа и невинаги имате време активно да търсите полезна информация, затова ви предлагаме да се абонирате за всичко, което ви интересува, както и за всякакви рекламни имейли, изпращани от конкуренцията. Преди да сте решили, че сме се побъркали, нека споделим с вас, защо това предизвикателство е нещо повече от претъпкана пощенска кутия. То ще ви донесе ползи, които са незабележими на първо четене, но в дългосрочен план ще ви направят по-предвидливи, по-хитри и по-креативни. За да е по-лесно ще разграничим двете основни форми имейл кампании, които ни интересуват – рекламните мейли и бюлетините (така нареченият нюзлетър).

Защо са полезни рекламните имейли?

Съвсем очевидно, така винаги ще разбирате за промоциите и рекламните кампании, предприети от конкурентите ви. Ползата от това е, че може да анализирате тяхната стратегия, да се ориентирате в това какви продукти и услуги предлагат те на промоция или пък са добавили към своето портфолио съвсем наскоро. Така ще сте наясно по какъв начин да действате, за да предложите нещо повече от тях. Вашата маркетингова стратегия може да се влияе от тяхната, но не бива да я копирате. Потребителите винаги ще разпознаят два сходни рекламни подхода и винаги ще имат повече доверие на този, който пръв се е сетил да го използва.

Вместо да ги копирате, намерете начин да подобрите вашите имейл кампании. Напишете по-атрактивни и грабващи текстове, използвайте изчистен и елегантен дизайн. Претруфеният дизайн не само ще ви струва повече, но и ще разсейва потребителя от най-важното – промоционалната ви оферта. Когато преглеждате рекламните имейли в пощата си, си отбележете тези, които ви правят впечатление и като дизайн, и като текст. Идеята е да взаимствате добрите практики и да ги адаптирате към вашата ниша.

Ние смятаме, че дори рекламните имейли, идващи от бизнеси и сайтове, които не са ви конкуренти и дори нямат нищо общо с вашата сфера, могат да ви бъдат полезни. Понякога имаме навика да се вглъбяваме твърде много в сферата, в която работим и това започва да ни ограничава. Без да го осъзнаваме си поставяме рамки за това какво се прави и какво не се прави в този бизнес. Истината е, че колкото по-нестандартни и на пръв поглед несъвместими начини за маркетиране на продуктите и услугите си използваме, толкова по-отличителни ставаме. Добрите идеи и вдъхновението понякога се крият в чуждите рекламни имейли. Ако нещо в тях ви е впечатлило, помислите как може да го преоблечете в дрехите на вашия бизнес. Не казваме, че трябва да е същото, но понякога една реклама е достатъчна, за да ни даде поредната гениална идея.

Какво е бюлетин и защо да се абонирам?

В най-общия случай, бюлетинът е имейл, в който са събрани няколко статии с полезна информация по дадена тема. Обикновено бюлетините са изпращат веднъж месечно (или седмично) и в повечето случаи имат за цел да вкарат трафик в сайта, а не да продават нещо. Може би се чудите, защо ни е да ви караме да обикаляте по разни сайтове. Истината е, че много често абониралите са за конкретен бюлетин получават първи безплатен достъп до нови инструменти, проучвания, информация и т.н. Ако искате да сте винаги на една крачка пред останалите е добре да сте добре информирани и да следите тенденциите във вашата ниша.

Нещо повече, четенето на бюлетини не само ще ви държи в течение с най-новата информация, но и ще ви помогне в създаването на вашия собствен бюлетин. Можете да комбинирате няколко от тях и така да генерирате голям брой теми за блога ви, интересни рекламни кампании, промоции, идеи за маркетинг чрез съдържание и какво ли още не. Вие получавате възможността да преобразувате тази информация в интересно съдържание под формата на инфографики, видео или подкаст и да я представите на аудиторията ви. Така превръщате себе си достоверен източник на полезна и разбираемо поднесена информация. Да, хората ще ви обичат, ако го правите по-често.

Бонус съвети

Така или иначе всички сме заливани от всякакви имейли, редно е да извлечем максимума от тях. Дори и да не четете всички, пак е възможно да се възползвате от информацията в тях. Обърнете внимание на subject-a на имейлите, които получавате. Кои от тях отваряте и кои не? Как ви влияе заглавието при взимането на решението да отворите даден имейл или не? Направете си списък с добри и лоши subject примери, за да може по-късно да използвате само добрите.

Друго нещо, на което може да отделите специално внимание е броят линкове във всеки бюлетин. По принцип се смята, че е ненужно и неефективно да слагате повече от пет линка в един имейл, защото така аудиторията и трафикът се разсейват твърде много. А забелязали ли сте колко често получавате рекламни имейли или бюлетини от един адрес? Има ли определен ден и час, в които те идват при вас? Смята се за добра практика винаги да изпращате бюлетините си по едно и също време от седмицата/месеца. Така получателите ви ще знаят кога да очакват нещо ново от вас и няма да са неприятно изненадани от поредния рекламен имейл в пощата си.

И още нещо, винаги давайте възможност за лесно отписване 🙂


Ние сме дигитална агенция специализирана в следните услуги: SEO оптимизацията, управление на онлайн репутация (ORM), създаване на уебсайтове, маркетинг чрез съдържание, рекламни кампании. Може да ни пишете на info@reshenia.com, да се свържете с нас: 0887 904 944 или да ни изпратите запитване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *