+359 887 904 944

Първи стъпки в електронната търговия

Онлайн търговията вече се оформя като отделен отрасъл на икономиката поради няколко причини. Първо, хората имат все по-голямо доверие към електронните магазини и второ, технологчният прогрес дава възможност на търговците да обслужват все по-ефективно своите клиенти.

Към 2017 в световен мащаб са реализирани продажби на стойност 2.3 милиарда щатски долара. Важно е да се отбележи, че тези данни са само за B2C сектора. Според прогнози на Statista, електронната търговия ще генерира продажби в размер на $4.8 милиарда през 2020 година. Тоест в разстояние от само три години се очаква секторът да удвои своите размери. Това не означава задължително, че ще има повече онлайн магазини, а по-скоро подсказва, че потребителите ще пазаруват повече през интернет, отколкото във физически магазини.

онлайн търговия
Източник: Statista

Добрите практики

В случай, че се колебаете дали да се впуснете в приключението наречено онлайн търговия, имайте предвид следните неща – секторът има потенциал да се развива и още не е късно да се включите; без ясна идея какво точно ще продавате и къде, сте загубени. Замисляли ли сте се защо Amazon е най-успешната компания за електронна търговия? Тайната на успеха е, че Amazon се фокусира върху потребителите – какво им харесва, какво не им харесва, какво преживяват, когато пазаруват онлайн. Клиентът е от такова значение за Amazon, че компанията е по-склонна да се нагоди спрямо неговото поведение, отколкото да се опитва да променя потребителя?

Съвсем естествено, хората започват да пазаруват все по-често от Amazon и в крайна сметка към септември 2018, компанията е оценявана на над $1 трилион щатски долара. Такъв успех не се постига с кофти обслужване. Идеята ми е следната, откриете ли собствен интернет магазин, направете така, че хората лесно да се ориентират в него. Давайте изчерпателна информация за продуктите и услугите, които предлагате. Обяснете кратко и разбираемо на хората как ще си получат стоката, как могат да я върнат, как могат да си получат парите обратно и всякакви подобни въпроси, които съвсем естествено притесняват интернет потребителя.

Без значение дали продавате картофи от семейната си ферма, тениски внесени от Китай или луксозни италиански мебели, бъдете сигурни, че всяка стока ще стигне навреме при потребителя. Нищо не дразни повече от това да си поръчаш нещо онлайн, да го платиш с карта и доставката да се забави повече от предвиденото. В такива случаи не се изненадвайте, ако клиентите ви си поискат парите обратно. Също така не се залъгвайте, че ще си поръчат отново нещо от вас.

Как да се провалим?

Бързата рецепта за провал е следната – обработвайте всички поръчки на ръка без да автоматизирате елементарни процеси като автоматично генерирани съобщения за потвърждение на поръчката. Ако бизнесът ви потръгне, ще се стигне до момент, в който ще сте неспособни да обработвате поръчките си навреме. Това от своя страна ще доведе до един куп гневни имейли и обаждания, които допълнително ще ви отнемат от времето. В резултат хората ще ви наплюят и ще си тръгнат, нищо, че продавате най-качествените електрически четки за зъби и то на съвсем приемлива цена.

Наистина е жалко, когато бумащината убива бизнеса, а за съжаление историята на електронната търговия изобилства от такива примери. Например Toygaroo имаха не лошата идея да предлагат детски играчки под наем. Проблемът при тях беше, че бизнесът им започна да расте с такива темпове, че те просто не успяха да се справят.

Обърнете специално внимание на това какво се случва с данните на вашите клиенти. Киберсигурността е от огромно значение. Веднъж пазарувах от AliExpress и ми хакнаха картата. Естествено, вече дори не влизам там. Ако предлагате плащане чрез карта или някаква друга форма за онлайн разплащане, осигурете максимална защита, защото в случай на хакерска атака ще отнесете не само гнева на клиентите, но и доста солена глоба.

Ако смятате, че онлайн търговията е нещо, с което можете да се справите, то можете да започнете още сега. Изборът на доказана платформа като WooCommerce до голяма степен ще ви спести някои главоболия, но не забравяйте, че отношението е определящо за вашия успех. Ако имате готин продукт и адекватно обслужване, то резултатите няма да закъснеят. Отнасяйте се към потребителя така, както искате да се отнасят към вас, когато сте в неговата позиция.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към