+359 887 904 944

Как да печелим онлайн: Основите

Ако сте начинаещ в света на онлайн продажбите, но искате да печелите, разполагате с малък бюджет за стартиране на онлайн бизнес, а необятното море от информация и съвети на успешни онлайн бизнесмени ви плаши, тази статия е за вас.

Представяме ви кратък списък с 5 стъпки, който да ви помогне да започнете и да ви води по пътя на успеха.

Получете обратна връзка за нещата, които продавате, преди да ги пуснете на пазара
Не разчитайте на уверенията на приятели и роднини, че продуктите, които планувате да търгувате, са продаваеми и ще се търсят. Това е голяма грешка, която може сериозно да ви подведе. Близките ви хора са емоционално привързани към вас и това несъмнено влияе на тяхното мнение.

Получете одобрение от потенциални бъдещи клиенти, които са извън социалните ви кръгове. На пръв поглед звучи странно, но всъщност е разпространена и успешна практика. Ето какво представлява.

Някои предприемачи искат да проверят дали хората са готови да платят за стоката или услугата, преди да инвестират пари в нея като свой бизнес. Пуснете онлайн групово финансиране за вашия проект, за да проверите какъв е интересът към него. Има редица платформи за групово финансиране, от които можете да изберете, като например Fundable, Kickstarter, Indiegogo или Rockethub.

Тези платформи накратко работят на следния принцип – описвате вашия продукт или проект и залагате сумата, необходима за реализирането му; предлагате опция за закупуването на промоционални бройки от този продукт/дял от проекта, които да дадете, когато проектът ви е вече реалност. По този начин потенциалните ви клиенти инвестират във вас с идеята, че когато проектът ви стане факт, те ще са сред първите, сдобили се с него, при това на по-добра цена, отколкото вие ще заложите, след официалното пускане на проекта/продукта на пазара. Инвестирайки във вашата идея, те ви снабдяват с необходимите средства, които са ви нужни за да я започнете и реализирате.

Имайте уебсайт

Трябва да имате уебсайт, не само заради очевидните причини – за да има къде да ви намерят доволните клиенти – но и защото с притежаването на сайт вашата марка оставя дигитална следа. Поддържайте сайта си опростен и достъпен, с възможности за мейл абонамент на всяка страница.

Три лесни стъпки в създаването на уебсайт с малък бюджет:

  • Изберете CMS платформа, която е известна с това, че е лесна за употреба и е безплатна, като WordPress
  • Регистрирайте домейн име и изберете хостинг план, например в SuperHosting.bg
  • Персонализирайте своята CMS тема с плъгини за виртуален магазин или ако искате сайтът ви да е изцяло за електронна търговия, може да използвате платформа за сайт за електронна търговия, като Shopify или Squarespace

Опознайте конкуренцията и клиентите си

Проучете както конкурентните, така и допълващите ви марки (например, ако продавате аларми, потърсете сайтове за „алармени системи“ и „сигурност за дома“ в Гугъл). Най-добре е да използвате всички възможни видове търсене, включително опцията за „сродни търсения“ в края на всяка страница от резултатите в Гугъл. За същата цел можете да използвате и SimilarWeb. Друга опция е да следите конкурентите си в LinkedIn (какви ъпдейти споделят), Google Alerts (за споменавания на марки и търсене по ключови думи), както и Google Trends.

Съставете си маркетинг план за действие с цел повече продажби

За да постигнете първия си милион, опишете приходите, които трябва да получавате месец за месец, за да имате в края на годината своя милион – т.е. направете изчисления колко броя продукти, абонаменти или услуги е необходимо да продавате месечно. Създайте си критерии за достигане. Дори и да не ги постигнете, вече ще имате план, към който да се стремите.

Една от стратегиите, за да постигнете тази цел, е да определите на кои маркетингови възможности ще изберете да залагате най-много. Социалните медии, например, несъмнено са сила сега, затова е добре да започнете, като създадете една или две страници в социалните медии, в които знаете, че се намира вашата аудитория. По презумпция, най-добрите канали за нови продукти са Facebook и Pinterest, а за представяне на услуги водещ е LinkedIn.

Друга ефективна и безплатна маркетингова стратегия е воденето на блог към вашия сайт, съчетано с писането на публикации като гост блогър към допълващите ви сайтове. Ценното на тази стратегия е, че ви помага да създавате съдържание и да оставяте дигитална следа към марката ви.

Ако пишете като гост блогър, възползвайте се от възможността да водите читателите към своя сайт и да съберете техните мейли. Това може да се постигне с бутона „call to action“ – поставя се, когато предлагате на потребителите си нещо ценно за тях – например безплатен електронен самоучител, който потребителите ви могат да изтеглят, ако влязат в сайта ви и оставят мейла си, на който да получат електронната книга.

Правете колкото се може повече неща сами

Този подход несъмнено ще ви спести доста пари, особено ако бюджетът ви е ограничен. Освен това ви дава повече контрол над процесите и марката ви. Няма смисъл да възлагате на други задачите, които можете да изпълните и сами, особено в началото.

Ако искате консултация как да започнете своя бизнес или имате нужда от съвет при избора на подходяща платформа за вашия електронен магазин или сайт, свържете се с нас. С радост ще ви помогнем да осъществите своите бизнес идеи.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към