+359 887 904 944

4 последни тенденции в дигиталния маркетинг

Вълнуващо е да се следят тенденциите в дигиталния маркетинг, защото индустрията се развива изключително бързо. Според eMarketer, през 2016-та разходите за дисплейна реклама ще надминават по търсене разходите за друг тип реклама. Най-скъпи и търсени ще бъдат рекламите, подходящи за мобилни устройства – близо два пъти повече от тези за десктоп приложения, а видеоклиповете ще се отчитат на почти една трета от общите разходи по рекламата, изразходвани само в САЩ.

Оценки като тези няма да засегнат само индустрията на дигиталния маркетинг в близкото бъдеще. Те вече променят кариерните пътища на специалистите и рекламните формати, от които зависи дигиталният маркетинг.

Тук са четирите тенденции, които ще продължават да доминират през 2016 г.:

Native реклама

Има няколко начина уебсайтовете да генерират приходи от реклами. Една от най-големите тенденции в дигиталния маркетинг в момента са изготвените по поръчка реклами които изглеждат като част от стандартното съдържание на сайта. Това са т.нар. нейтив или естествени реклами (от native advertising).

За разлика от банерите, които видимо се различават по дизайн и функции от останалата част на уебсайта, естествените реклами са предназначени да се интегрират безупречно. Те оказват значително влияние върху потребителското изживяване, особено кампаниите от един спонсор, в които рекламодателят закупува цялото поле за реклама на сайта за определен период от време. Тази практика не е нова, но сега е по-спорна от всякога.

Кампаниите от един спонсор в печатните издания – например, когато компанията Target купи цялото рекламни пространство (включително корицата) на Ню Йорк Таймс от 22 август 2005 г. – са полемични, но не са табу. Нейтив рекламите онлайн могат да бъдат по-лукави. Докато те често могат да подведат читателят да мисли, че са част от стандартното съдържание, те също така могат да бъдат приети и негативно – като платена похвала. Тъй като много списания и вестници се гордеят, че издават обективно съдържание и не приемат заплащания за поръчкови споменавания в своите статии, това повдига някои етични въпроси. За разлика от брандираното съдържание, което се осигурява от рекламодателя и това е видимо, нейтив рекламата се съставя от самата медия или издател и това я кара да изглежда по-скоро като допълнение към самото издание.

Дигитални директори

Преди две години компаниите откриха позиции за мениджъри социални медии (компании като L’Oréal, например, откриват позиции за дигитални директори). Много от тези длъжности работят под ръководството на маркетинговите директори или старши продуктовите мениджъри. Особено когато все повече млади хора се присъединяват към работната сила, уменията в социалните медии не са плюс, те са изискване.

Независимо дали това ще бъде краткотрайна тенденция или ще се окаже дългосрочна промяна, която ще се запази и развива с времето, едно е сигурно – темата е гореща за годината. Едно от най-интересните неща за това развитие, е че дигиталните директори са наемани на ниво мениджъри и, или въздават задания, или самите те са изпълнители.

Фрийлансъри във фирмата

Традиционно големите компании правят избор дали да наемат екип на трудов договор или да аутсорснат, като изцяло наемат външни специалисти. Бизнесът днес е по-заинтересован от хибридния модел, в който служители от агенция идват почасово или фрийлансъри са наети като част от вътрешния фирмен екип.

Най-честото схващане е, че фрийлансърите си работят от вкъщи и работят успоредно за няколко клиенти. Но това определение се развива, поне в маркетинг индустрията, където компаниите наемат фрийлансъри, които да работят единствено по техните договори и да ходят на работа редом със служителите на пълен работен ден.

Водещи реклами

Водещите реклами на Facebook позволяват на потребителите лесно да се абонират за съдържание, включващо бюлетини, конкурси и оферти за мобилни устройства и десктоп приложения. След официалното пускане на водещите реклами през последната четвърт на 2015, новият рекламен формат прави революция в генерирането на водещо съдържание и е един от най-практичните инструменти в момента. В голямата си част, това е и причината Facebook да се откажат изцяло от лендинг страниците. Вместо това потребителите могат сами да поискат да получават повече съдържание от определени марки, при това без изобщо да излизат от социалните мрежи.

Това скъсява тунела на продажбите и улеснява бизнесите с по-малък бюджет за маркетинг да достигат до своите клиенти.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към