+359 887 904 944

Тенденциите в SEO през 2016 г.

За мнозина SEO е минно поле за дезинформация и противоречиви съвети.

Ако имате опит в сферата на онлайн маркетинга или PR-а, вероятно за вас ще бъде по-лесно да се ориентирате и да навлезете в спецификата на SEO. Така се получава, защото PR-ът до голяма степен се припокрива с линк билдинга или на практиката за свързване на беклинкове (backlinks или входящи линкове са линковете, които водят от чужд сайт или страница към вашия сайт), с цел получаване на по-висок ранк при използването на търсачките.

В последните месеци обаче важността на темите за „линк билдване“ и „ключови думи“ (keywords) се измества от новите топ тенденции към момента. А те са висококачественото съдържание, схемата за маркиране (schema markup) и споделянията в социалните мрежи.

За щастие, Браян Дийн и екипа му в Backlinko са направили услуга на всички SEO експерти, като са анализирали последните 1 милион Google търсения, за да разберат кои са най-важните фактори за ранкирането през 2016 година.

Ето до какви изводи са стигнали те:

Беклинковете (все още) са много важни

Но не какви да е беклинкове. Щом се гони висока ефективност, има няколко фактора, които увеличават тяхната тежест.

  • Беклинковете трябва да бъдат от различни домейни. Иначе казано, ако имате 100 връзки към своя сайт от един домейн, това няма непременно да ви изстреля в топ резултатите при търсене в Google. Но ако имате 100 беклинка от различни домейни, печелите.
  • Въпросът е как да получите тези 100 връзки от различни източници? Най-добрият вариант е поставянето на линк към вашия сайт в подходящ контекст на авторитетни медии.
  • Тези препратки са високо ценени от Google, но не само. Ако поставянето на подобни линкове е адекватно, потребителите също ще го оценят, защото информацията ще бъде полезна за тях. Резултатът: получаване на висок трафик, споделяния, коментари и препоръки.
По-висока степен на отпадане, по-нисък ранк

Степента на отпадане (или bounces) представлява влизанията в сайта ви и моменталните излизания от него. На практика потребителят отваря линк към сайта ви, но не се задържа в него, а „отскача“ като на трамплин. За Google това означава само едно – сайтът ви е подвеждащ и безполезен за потребителите, щом те не се задържат в него. Затова и Google намаля ранка на подобни сайтове.

Как да намалим степента на отпадане и да увеличим ранка?

Ключът, разбира се, е в съдържанието. Ако статиите са страхотни, потребителите ще се зачитат и задържат в сайта повече. Ето някои съвети:

  • Заглавието и първите изречения трябва да бъдат интригуващи и да привличат хора. Тогава те отварят сайта и статията. Ако успеете да ги задържите, шансът да прочетат и друга страница от сайта ви нараства.
  • Друг добър съвет е да разделите съдържанието на статията си на малки параграфи. Ако текстът е една огромна неразделена маса, посетителите гледат да избягат от страницата максимално бързо. Но ако текстът е разделен на малки смислово свързани абзаци от по 2-3 изречения, той вече не е толкова плашещ и определено е по-лесен за усвояване.
По-дългите статии печелят по-висок ранк (изненада!)

„Сърфиращите в нета се разсейват лесно и четат по-малко.“

Кой не е чувал това?

Да, има много хора, които следват принципа “tl; dr” (too long, didn’t read, т.е. твърде дълго за четене), но те не са вашият таргет. Мислете за това така – ако намерите статия от 3 000 думи на тема „Защо сте толкова страхотни“, ще я прехвърлите ли набързо? Не, разбира се! Ще прочетете всяка дума. ?

Защото съдържанието ще ви интересува.

Т.е. с по-дългите статии потребителите се задържат по-дълго на сайта ви, а степента на отпадане намалява. Освен това проучването на Дийн показва, че по-дългите текстове имат по-висок ранк в Google. Според анализа на Дийн средната дължина на текстовете в първата страница от търсенето в Google е 1890 думи.

Очевидно, ако изберете дългата форма, ще трябва да пишете добре.

А ако съумеете да съчетаете добро и дълго писане, печелите на два фронта.

Друго проучване, на BuzzSumo, показва, че по-дългото съдържание се споделя повече и в социалните мрежи.

Дори и само заради намаляването на степента на отпадане на сайта ви и оттам – „ненамаляването“ на ранка на сайта ви от Google, писането на по-дълги текстове няма да ви навреди, но определено може да ви помогне. Затова го опитайте.

Задълбоченото и фокусирано съдържание се справя по-добре от повърхностното засягане на редица теми

Както вече казахме, ако се пишат дълги текстове, то те трябва да бъдат стойностни. Не можете да напишете 1890 празни приказки и да очаквате чудеса.

Изследването на Дийн показва същото. Съдържанието, оценено от търсачките като „подходящо според темата“, има по-висок ранк от съдържанието с нисък коефициент на полезност.

Как работи това?

  • Фокусирайте се само върху една тема, за да съставите възможно най-полезното съдържание по нея.
  • Когато пишете по някаква тема, покрийте я в дълбочина. Например, ако пишете за онлайн репутацията, пишете за нея. Не пишете за интернета като цяло. Или за различните медийни канали. Или за печеленето на приятелства.

Вашата тема е онлайн репутацията. Покрийте я задълбочено, изтъкнете полезните съвети и практики. А вашите читатели ще ви се отблагодарят. Как? С по-дълго задържане на сайта ви и с линкове към вас.

Бързо зареждащ се сайт

Сигурно вече сте чували, че Google предпочита по-леките и бързо зареждащи се сайтове. Всъщност от Google неведнъж са подчертавали, че използват критерия за бързото зареждане на страницата като част от своя алгоритъм.

Има различни плъгини, които значително забързват този процес. Част от тях са WP Super Cache, WP Rocket, WP Smush и Max CDN. Заслужава си да ги проучите и да проверите кой от тях ви пасва най-добре.

Това е!

Създавайте уникално и стойностно съдържание, следвайте тези съвети и ще се отправите скорострелно към топ резултатите в Google. Успех! ?

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към