+359 887 904 944

Онлайн репутацията – магическа съставка за успех

Онлайн репутацията е нещо което звучи абстрактно на повечето хора. Голяма част от бизнеса все още смята, че когато пусне реклама по телевизията или постави логото си с размер на футболно игрище върху някоя сграда всичко е наред и клиентите тутакси ще долетят. Всъщност не е точно така. Близо 80% от рекламираните по телевизията и радиото продукти и услуги се проверяват за повече подробности в интернет. Дали потребителя ще вземе решение да прави бизнес с вас, да ползва услугите или продуктите ви зависи изцяло от вашата онлайн репутация.

Ето и малко статистика по темата.

  • 42% от хората проверяват информацията за фирма или продукт преди да вземат решение за бизнес или покупка.
  • 45% от посочените по-горе 42% намират информация, която променят мнението им.
  • 92% от потребителите изграждат своето мнение за дадена марка, продукт или услуга на база публикуваните коментари и статии в Интернет.
  • 67% от потребителите формират своето мнение, прочитайки не повече от 6 коментара по дадена тема.

Всеки месец потребителите използват социалните медии за:

  • Да се запознаят с опита на други потребители – 70%
  • Да научат повече за дадената марка, продукт или услуга – 65%
  • За да похвалят дадена марка – 53%
  • За да потърсят помощ или да се оплачат от дадена марка – 50%
  • 73% от потребителите отговарят, че положителните коментари в социалните мрежи и онлайн медии ги карат да вярват повече на дадена марка, продукт или услуга.

В случай, че вие никога не сте работили по вашата онлайн репутация има голяма вероятност потребителите да попаднат на коментари, мнения и теми позиционирани от вашите конкуренти и насочени изцяло срещу вас. Също така често се случва в мрежата да се намират коментари и мнения от преди много години когато компанията вие изпитвала криза и наистина е предлагала некачествена услуга. Ако вие сега сте преструктурирали компанията си и предлагате най-качествената услуга, но не сте направили нищо за да противодействате старите и негативни мнения това пряко ще повлияе на мнението на потребителите.

Точно в тази странна услуга наричана “управление на онлайн репутация” или “ORM” се крие успеха на някой фирми и неуспеха на други. Ако едно време доверието е можело да се печели с големи и лъскави магазини, с добре облечени служители, с показване на директори по телевизията, които вдъхват доверие, днес нещата са различни. Доверие за един уеб сайт се печели когато мнението на голяма част от потребителите в мрежата е позитивно, когато форумите, фейсбук страниците, потребителите и когато не се срамувате да покажете какво реално правите. Било то за вашите служители, за вашите клиенти, за вашите партньори, за природата и света. Да се хвалиш и да публикуваш положителни факти за своята компания не е грешно и невъзпитано – напротив. То може да е ключът към сърцата на вашите потребители.

А вие работили ли сте активно по вашата онлайн репутация?

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към