+359 887 904 944

LUSH губи $13 000 000 след като изтри социалните си профили. Как ще правим бизнес след епохата на социалните мрежи?

Малко преди черния петък тази година,  една от най-големите компании за козметика LUSH изтри профилите във всички социални мрежи, в това число Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok. Причината за това крайно действие са последните доклади, които Уолстрийт Джърнъл (WSJ) разкрива на порции от седмици насам. Те гласят, че социалните мрежи, освен че толерират насилие, омраза и разделение,  водят до сериозни психически  разстройства при тийнейджърите и подрастващите. 

Подобни изследвания не са новост, но документите разпространени от WSJ разказват история на активно неглижиране и заобикаляне на всички  предупреждения на експертите, наети именно за да открият вредите  и те да бъдат намалени. В крайна сметка, нищо не се случва и…

Свободният пазар отвръща на удара!

Нищо не е работило по-добре от свободния пазар и именно затова тази концепция е толкова силна. Facebook постоянно е неглижирал вредите, които социалните мрежи нанасят на хората, за да изкарат повече пари от рекламодатели. Но именно тези рекламодатели спират да плащат и трият профилите си като опит да защитят своите потребители. 

Загубата на LUSH от това действие се изчислява на 13 милиона долара, но изпълнителният директор Марк Константин споделя, че изобщо не се притеснява,  защото това действие е правилно. 

Подобни действия направиха редица малки и големи компании в последните години.Някои от тях бойкотираха конкретни социални мрежи, за да окажат натиск върху изборите за президент в САЩ,  други във връзка с протестите Black Lives Metter. 

Tesla и SpaceX бяха сред първите изтрили своите профили и страници във Facebook и Instagram заради множеството течове на потребителски данни и с цел защита на своите потребители.

Според нас процесът на отлив от социалните мрежи ще продължи и макар в момента това да ни се струва шокиращо, то по-скоро е част от естествен цикъл – потребителите създадоха социалните мрежи, потребителите могат да ги унищожат. Същото се случи с форумите преди десетилетия, в чат стаите в IRC, с BBS-ите преди тях (дори не знаете какво са, нали?).

Как ще правим бизнес в епохата след социалните мрежи?

Бизнесът става все по-изнервен от промяната в ефективността на рекламите в социалните мрежи и отлива на потребители.  Още по-неприятно е непрестанното надбягване с новите технологии, при които инвестицията в една социална мрежа тази година може да се окаже напразна,  защото другата година потребителите  са завладени от друга мрежа, приложение или тенденция. 

Какво ще се случи с бизнесите?

Има няколко типа бизнеси. Едните ги е имало преди социалните мрежи, има ги и сега, ще ги има и след социалните мрежи. Техният начин на работа не е пряко свързан с това да търсят харесвания, последователи или да споделят като по часовник публикации само за да може да поддържат  страницата си жива. Това са компании като мобилните оператори, магазините за техника, храни, автомобилните компании и други подобни, които ние използваме ежедневно, без дори да сме влизали във Facebook страницата им. 

По-малките бизнеси, които стартираха изцяло базирани на социалните мрежи обаче, може би ще претърпят сериозни щети. 

Търговци, които нямат уебсайт, а продават изцяло в социалните мрежи, ще преживеят шок. Начинът да излязат от ситуацията сравнително бързо е  да си направят уебсайт и да го налагат активно,  докато все още имат аудитория в мрежата. 

Магазини, които макар и да имат уебсайт,  рекламират основно в социалните мрежи. Този тип бизнеси вече усещат намаляване на ефективността на рекламата и нейното поскъпване. Важно е да отбележим, че ако ефективността е спаднала двойно, но цената се е увеличила двойно, това прави над 4 пъти по-лош коефициент между цена и качество, което е 400% в отрицателна посока. Не звучи добре, нали? Този тип магазини спешно трябва да се насочат към инвестиране в SEO или оптимизация за търсещи машини. Това може да направи уебсайта им откриваем и без да е нужно някой да виси в социалните мрежи с часове. 

Инфлуенсъри – това са бизнеси,  чиято основа е изцяло в  социалните мрежи. Те са създадени от социалните мрежи, живеят и функционират там. Ако хората не са в социалните мрежи – няма да има и инфлуенсъри. Решението при тях е едно – или да пренасочат спечелените пари към истински бизнес или да си намерят истинска работа. 

Добрата новина е, че промените стават сравнително бавно и всеки има възможност да се подготви. Но както често става,  хората обичат да игнорират червените флагове и да вярват в своята преценка до момента,  в който вече са изправени на ръба на пропастта. 

Ние ви препоръчваме максимално бързо да помислите за това дали сте подготвени за сценария, в който социалните мрежи вече нямат нужната за бизнеса ви сила и да вземете мерки още днес. Ако имате нужда от уебсайт или оптимизация – пишете ни. Ние сме вашите хора.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към