+359 887 904 944

Пазете се – масово хакват Facebook страници!

Много от нашите клиенти, собственици на Facebook страници, получиха странни известия през този уикенд. Известието е, че страницата е била тагната в публикация в друга Facebook страница, в следния контекст:

Уважаеми клиенти,

Страницата **името на Facebook страница на клиента** е докладвана от други за нарушаване на правилата на Facebook.

Препоръчваме ви да отделите време за възстановяване на сигурността на вашия акаунт.

Ако сте първоначален собственик на този акаунт, потвърдете профила си, за да не бъде автоматично деактивиран.

• Страница за сигурност → https://bit.ly/***********

Помощен център за авторски права © 2020 Facebook, Inc. Всички права запазени.

Ако получите подобен тип нотификация, не кликвайте на линка, но не игнорирайте съобщението. Отделете 1 минута от деня си,  за да сигнализирате страницата, в която това се случва като измама.

Как да разпознаем, че това е измама?

Този тип измама в момента се разпространява от страница с име “Secure Pagĕs Business”. Вероятно страницата вече няма да съществува, когато вие четете това, вследствие на хиляди сигнали за измама. А може и да я има, един Facebook знае. Независимо как се казва страницата и дали текстът е същият, има няколко начини да разпознаете измамата. 

Ето някои от тях:

  1. Името на страницата съдържа грешки или не означава нищо конкретно като марка.
  2. Датата,  на която е създадена страницата – ако това е официална страница на Facebook или друга голяма корпорация, тя вероятно ще е създадена преди десетилетие или повече. Напротив – този тип страници обикновено са създадени в деня на изпращане/тагване на съобщенията. Причината е, че техният живот е прекалено кратък, но в рамките на тези 1-2 дни живот,  успяват да измамят хиляди собственици на Facebook страници. 
  3. Facebook НИКОГА няма да ви съобщи, че профилът ви е блокиран публично през страница. Това ще стане като системно съобщение, което ще получите посредством менюто за нотификации. Там подробно ще ви се обясни какво нарушение сте направили,  заедно със скрийншот от публикацията, която нарушава правилата на общността. 
  4. Линкът в публикацията води към външен източник. Когато Facebook ви дават линкове,  в които да потвърдите нещо, тези линкове са насочени към други страници в домейна facebook.com. Компанията никога няма да ви изпрати линк към сайт,  различен от техния, за да потвърдите своята лична карта, кредитна карта, парола или друго. 
  5. Facebook страницата на Facebook притежава син бадж до името си, който показва, че тази страница е официалната страница на компанията. Всички други страници без подобна идентификация не представляват Facebook или свързани с нея продукти и услуги.

Какво може да се случи,  ако кликнете на линка?

Сценариите са различни,  в зависимост от това какво цели измамата. Понякога чрез кликване на линка може  да ви се поиска име и парола за профила ви във Facebook или други платформи като Google,  например. Може да ви бъдат поискани копие на кредитна карта, лична карта. В най-лошия случай, може да ви бъде поискано всичко това в няколко стъпки. Ако вие сте прекалено дашен на информация, защо да не вземат всичко,  което могат от вас възможно най-бързо? Има логика, нали?

Комбинациите за това какво може хакерите да направят с вашите данни са безкрайно много. От това да бъдат изтеглени пари от кредитната ви карта, през това да се продаде страницата ви с всичките ви фенове на някой друг на черния пазар. Не на последно място е и кражбата на самоличност, която все повече се ползва от различен тип измамници. В най-лошия случай можете да станете жертва на всички тези сценарии, включително и на още десетки други. 

Трябва да сте нащрек, защото  това може да не е финалната измама, а напротив. Да се започва с нея, да се събират данни за вас,  за да се достигне до следващи етапи, които да ви направят много по-уязвими и да се завърши с преводи на големи суми от банкови сметки, изнудване и какво ли още не. 

Какво можем да направим, ако все пак сме кликнали на линка и са ни хакнали?

Ето няколко полезни стъпки:

  • Сигнализирайте страницата за измама. 
  • Подайте сигнал за нарушаване на вашата интелектуална собственост, каквато е вашата страница с вашето име, лого и т.н. 

Предполагам, че очаквате отговор за това как да си върнете страницата обратно, но, за съжаление, тази статия няма хепи енд. Напротив – почти невъзможно е да си върнете страницата обратно, защото комуникацията с Facebook е много по-трудна отколкото да комуникирате с държавна агенция. Втората поне ви връща отговори, макар и да са неясни и бавни. Facebook , от своя страна,  или комуникира на ниво роботи, или не комуникира. Накратко – поемете дълбоко дъх и си направете нова страница. Знам, че е тежко. Знам, че е неприятно. 

Какво можем да направим в бъдеще?

Facebook е безплатна услуга и като при всяка такава  не можете да разчитате, че ще получите помощ от тях, когато се наложи, дори и да си плащате сериозни суми за реклама. В тази връзка – никога не базирайте бизнеса си изцяло на Facebook или други социални мрежи.

Винаги, винаги, винаги трябва да имате едно място,  контролирано от вас и това място е вашият уебсайт. Оттам вие навигирате потребителите към социалните мрежи и,  ако направите така, че поръчките за вашия онлайн бизнес да минават оттам, няма да го загубите. Ако разчитате на страницата си във Facebook да генерира основния приход за вашия онлайн бизнес,  то вие седите върху бомба със закъснител.

Споделете тази статия,  за да предпазите своите приятели, познати и партньори.

Ако пък имате нужда от уебсайт или друга интернет консултация, бъдете сигурни, че ние имаме решение за вас! Обадете ни се!

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към