+359 887 904 944

Скоростта на уебсайтовете – новата мания на Google

Всяко ново е добре забравено старо,  казват мъдрите хора. Тази мисъл е вярна дори когато говорим за интернет или модерните технологии.  Скоростта на зареждане на уебсайтовете е била на мода неведнъж в историята на интернет.

Да си припомним…

През далечната 1998 година,  когато правех едни от първите си уебсайтове,  интернет връзката беше със скорост 14400 бита в секунда. В момента много от нас използват скорост,  която е от 1 мегабит (около 69 пъти по-бързо) до 100 мегабита (около 7000 пъти по-бързо). В тежките времена на бавния интернет,  основното нещо, върху което се фокусираха уеб разработчиците, беше да намалят размера на сайта – код, изображения, дори текст, за да ускорят зареждането му. Това често ни водеше до маниакални оптимизации, като често вместо да кръщаваме папката със снимки ,,images’’,  я кръщавахме просто ,,i’’. Може да ви изглежда като издребняване, но всеки един символ “тежи” точно 1 байт. От думата ,,images’’ ние пестим точно 5 байта. Когато на дадена страница се покажат десетки снимки,  ние пестим 5 байта според на снимките. Това доведе до именуване и на всички останали файлове вместо с логични имена като style.css или about-us.html с техни съкратени форми като s.css, a.html и други подобни. Скоростта беше всичко. 

Разхищение на пространство

Малко след като високите скорости станаха общодостъпни,  сайтовете започнаха да ползват различни анимации, флашове, ефекти, джава аплети (оооо,  Боже, и такова нещо имаше!). В по-модерните времена често се среща поставянето на слайдери с огромни изображения от по 8 MB, поставяне на видеофон на уебсайта и безкрайно много ефекти,  за които са ни нужни редица JS библиотеки. Това беше реалостта доскоро, когато Google реши да промени правилата на играта и да върне старата мания за скорост. 

Новото старо отново на мода

Преди около година Google обяви,че скоростта на зареждането вече е основен параметър за позициониране на даден уебсайт в резултатите на търсачката. Обикновено скоростта на зареждане рядко се усеща от крайния потребител, защото 1-2 секунди за него не са от решаващо значение. Въпреки това, Google прави обстоен анализ на скоростта на зареждане на съдържанието спрямо всички други ефекти, броячи и глезотии около него. Оказва се, че за търсещата машина старите сайтове, които са правени през 1998 са пример за подражание и те дават оценка 100 от 100 при тестовете за скорост на зареждане за разлика от сайтове направени преди месеци. 

Ако доскоро това беше само ефект в позиционирането на сайта, скоро Google Chrome ще показва сигнал към потребителя, че сайтът, който посещава,  зарежда бавно. Това може да откаже много от потребителите да останат и да изчакат сайта, както и ще промени метриките на много сайтове, които зареждат броячите си преди съдържанието на сайта. Така един потребител,  който затвори сайта преди той да е заредил изцяло, може и да не бъде отчетен като влязъл в сайта. 

В близките година-две предстои уеб разработчиците отново да се сблъскат със старите правила на пестене на битове и от редица други техники за кеширане и пестене на всяка милисекунда с цел подобряване на своите резултати. 

Защо това е толкова важно?

Логиката на Google е безкрайно проста – те приемат, че потребителят посещава даден уебсайт,  за да прочете дадена статия, да види описанието и снимките на продукт и да намери нужната му информация. Всичко друго е просто ненужно. Всички анимации и ефекти, секси шрифтове,  протяжни слайдери остават в миналото. Или, ако все още ги искате, то ще трябва да заплатите с наказателни позиции в резултатите от търсене, а това означава и директно намаляване на вашите посетители и приходи. 

Ето и няколко прости съвета за ускоряване на вашия уебсайт:

  • Използвайте снимки с логични размери. Често в сайтовете за сток фотографии снимките се предлагат с висока резолюция. Също толкова големи снимки правят и съвременните телефони и фотоапарати. Преди да качите изображението онлайн,  го намалете като размер до 2000 пиксела в ширина особено ако няма да ви трябва по-голямо изображение с някаква конкретна цел. След което допълнително оптимизирайте изображението посредством инструмент за това. Препоръчваме ви инструмента  tinypng.com. Ето и резултата:
6728.1 KB 684.3 KB 330.9 KB
  • Намалете страничните метритки на сайта – ако имате желание да засичате ефективността си чрез няколко инструмента, ви препоръчваме да се фокусирате на един единствен и да му се доверите. Най-добре е той да бъде google Analytics. Всички допълнителни метрики биха забавили зареждането на сайта ви без да ви дадат някакво конкурентно предимство,  предоставяйки ви по-подробни данни. 
  • Използвайте един единствен шрифт. Знаем желанието на дизайнерите един проект да изглежда прекрасно. В практиката си сме получавали дизайни с над 12 различни шрифта. Всеки един от тях ще изисква допълнително зареждане на ресурси от вашия сървър,  от този на google Fonts или трета страна. Всеки един от тях ще краде по няколко милисекунди до няколко секунди от скоростта ви. Най-тъжното е, че потребителите не усещат тези детайли от ефекта на многото шрифтове, но ако сайтът ви падне на втора страница в резултатите на Google,  вие ще го усетите чрез отрицателен паричен поток. 

Някои хостинг компании предлагат кеширане на съдържанието, ускоряване на сайта ви в най-скъпия план и какви ли не други техники, които най-често са свързани с това да похарчите повече пари и да получите нещо, което трудно може да усетите на практика. Затова аз ви препоръчвам нещо много просто – правете прости сайтове, с прости страници, добавяйте снимки точно толкова,  колкото е нужно, с точните размери, колкото са нужни, за да постигнете вашата цел. Колкото по-малко ефекти, анимации и зареждане на външни приложения – толкова по-добре. Това ще ви гарантира челни позиции и ще ви предпази от наказателните съобщения, които Google планира да показва на потребителите, ползващи Google Chrome

Ако имате нужда от помощ за забързване на вашия сайт и по-доброто му позициониране в Google, свържете се с нас.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към