+359 887 904 944

Facebook блокира потребители

Facebook заключва профили на хора, сигнализиращи за нередности

Сигнализирането на профили, страници и публикации в най-голямата социална мрежа в света през последната година доби невиждани размери. Тази функционалност се използва както за борба с троловете, така и за дигитална саморазправа с неудобни хора,  говорещи и пишешщи по теми, които обществото не желае да чуе.

През последния месец се наблюдава нов феномен – хиляди профили са блокирани,  след като са докладвали за измамници онлайн. Пострадалите споделят приблизително една и съща история: получават покана за приятелство от свой роднина, колега или приятел, който или е мъртъв,  или има поведение, което красноречиво показва, че това е профил-фантом. Веднага след потвърждаването на приятелството следва кратък разговор, който бързо стига до важната тема – искане на пари от жертвата.

Facebook е предвидил защита от подобен тип измамници и всеки бързо и лесно може да сигнализира, че даденият профил като фалшив и човекът е жертва на измама. И това доскоро работеше, преди бъг или целенасочена актуализация да доведе до това социалната мрежа да блокира не измамниците,  а техните жертви. 

Точно така – минути след сигнализирането жертвите се оказват с блокирани профили за дни и дори седмици. За да се свържат с фейсбук и да намерят помощ по темата, жертвите трябва да подадат сигнал през своя профил, до който обаче те нямат достъп. Единственият шанс за разблокиране на профила е качване на снимка на документ за самоличност. На пръв поглед лесна процедура, ако системата работеше. Всички жертви единодушно докладват за това, че разпознаването на личните им документи просто не е функционирало до края на тяхното наказание. 

Според Facebook, причина за това е грешка, която вече е отстранена.

Все още системата за сигнализиране на измамници, насилие и омразна реч в социалната мрежа работи едностранчиво и според стандарти,  далеч от общоприетите норми. Често за омразна реч се сигнализират шегаджии, комедианти и хора, които изразяват свободно мнението си. 

През 2020 година очакваме стандартите на Facebook да са обект на силен натиск от страна на политическите влияния в САЩ, тъй като се предполага, че социалната мрежа ще повлияе сериозно върху изборния резултат при избора на  президент. Така борбата на демократите с Тръмп може да окаже силно влияние върху това дали българските потребители ще видят конкретни публикации от своите приятели или не.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към