Facebook заключва профили на хора, сигнализиращи за нередности

Facebook блокира потребители

Сигнализирането на профили, страници и публикации в най-голямата социална мрежа в света през последната година доби невиждани размери. Тази функционалност се използва както за борба с троловете, така и за дигитална саморазправа с неудобни хора,  говорещи и пишешщи по теми, които обществото не желае да чуе. 

През последния месец се наблюдава нов феномен – хиляди профили са блокирани,  след като са докладвали за измамници онлайн. Пострадалите споделят приблизително една и съща история: получават покана за приятелство от свой роднина, колега или приятел, който или е мъртъв,  или има поведение, което красноречиво показва, че това е профил-фантом. Веднага след потвърждаването на приятелството следва кратък разговор, който бързо стига до важната тема – искане на пари от жертвата. 

Facebook е предвидил защита от подобен тип измамници и всеки бързо и лесно може да сигнализира, че даденият профил като фалшив и човекът е жертва на измама. И това доскоро работеше, преди бъг или целенасочена актуализация да доведе до това социалната мрежа да блокира не измамниците,  а техните жертви. 

Точно така – минути след сигнализирането жертвите се оказват с блокирани профили за дни и дори седмици. За да се свържат с фейсбук и да намерят помощ по темата, жертвите трябва да подадат сигнал през своя профил, до който обаче те нямат достъп. Единственият шанс за разблокиране на профила е качване на снимка на документ за самоличност. На пръв поглед лесна процедура, ако системата работеше. Всички жертви единодушно докладват за това, че разпознаването на личните им документи просто не е функционирало до края на тяхното наказание. 

Според Facebook, причина за това е грешка, която вече е отстранена.

Все още системата за сигнализиране на измамници, насилие и омразна реч в социалната мрежа работи едностранчиво и според стандарти,  далеч от общоприетите норми. Често за омразна реч се сигнализират шегаджии, комедианти и хора, които изразяват свободно мнението си. 

През 2020 година очакваме стандартите на Facebook да са обект на силен натиск от страна на политическите влияния в САЩ, тъй като се предполага, че социалната мрежа ще повлияе сериозно върху изборния резултат при избора на  президент. Така борбата на демократите с Тръмп може да окаже силно влияние върху това дали българските потребители ще видят конкретни публикации от своите приятели или не.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *