+359 887 904 944

Рекламите не свършват с Google AdWords

За никого не е тайна, че рекламите в интернет са изключително ефективни. Да не кажем, че са направо задължителни, тъй като имат огромен принос не само за директните продажби, но и за изграждането на бранд в онлайн пространството. Вече сме дискутирали неколкократно как работят рекламите във Facebook и Google (AdWords), затова в този материал няма да им обръщаме особено внимание. Вместо това ще се насочим към други рекламни канали, които често се пренебрегват, но са не по-малко ефективни.

Какво са YouTube Bumper Ads?

Забелязали ли сте онези 5-6-7 секундни реклами преди началото на клипчетата в YouTube? Е, точно това е бъмпър рекламата. Тя е кратка, супер специфична и изключително силна. Защо? Най-голямото ѝ предимство пред останалите реклами е, че е твърде кратка, за да ви отегчи. Потребителското преживяване е от огромно значение както в офлайн, така и в онлайн пространството. Успеете ли да отегчите, да подразните или разгневите потребителя, бъдете сигурни, че той вече ще има основно негативни асоциации с вас, в вашата марка и с вашите продукти. В началото на годината Foodpanda успяха да станат толкова досадни, че група хора във Facebook организира протест пред офисите им. Няма да ви разправяме колко негативни коментари се изписаха по адрес на тази верига в събитието, на страницата на кампанията, на всеки един пост и т.н. Това беше перфектен пример за твърде агресивен маркетинг от страна на Foodpanda и ответният отговор не закъсня.

Но да се върнем обратно на бъмпър рекламите. Както казахме за шест секунди ще ви е трудно да убиете от скука някого, но това не значи, че не може да подразните хората. Запомнете, че целта на рекламата не винаги е да продава. Понякога е достатъчно просто да събудите интереса на потребителя. Даже е препоръчително в платформи като YouTube да правите точно това. Не се опитвайте да продавате на места, където хората са отишли да се забавляват.

Тези кратки рекламни клипове не могат да бъдат пропускани от потребителя. Това ви дава гаранция, че той, ще не ще, ще види вашата реклама. Тук е и най-тънкият момент – как за шест секунди да представим нашата марка/продукт/услуга по разбираем, смислен и интересен начин. Това е цяло предизвикателство за не един и двама маркетолози, копирайтъри и цели криейъв екипи.

Поради тази причина е добра идея да използвате бъмпър рекламите като част от една по-голяма маркетинг стратегия. Тя може да включва по-дълги рекламни видеоклипове в YouTube, Facebook, Instagram, Stories, спонсорирани публикации в социалните мрежи, Google AdWords и др.

Но нека дадем пример. Да речем, че произвеждате крафт бира и за лятото пускате нова линия вкусове. Чрез голямата маркетинг кампания вие целите да информирате онлайн потребителите за новите ви предложения. Атакувате ги през всички възможни (и разрешени) канали – пишете дълги постове, където описвате по интригуващ начин целия производствен процес, пускате видеоклипове в социалните мрежи и YouTube, където представяте новите си продукти в детайл. Клиповете ви може да са информативни, чисто рекламни или комбинация от двете. Ролята на бъмпър рекламите ще е просто да подсещат потребителя, че вие сте пуснали лимитирана серия бири само за лятото, а не тепърва да ги информират за това.

В този ред на мисли може да си поиграете с настройките. Настройте бъмпър рекламите си така, че да се показват само на потребители, които вече са се сблъсквали с някои от по-дългите ви рекламни видеоклипове. Така те ще запомнят марката ви и ако са любители на бирата, следващия път като отидат на бар ще попитат за новите ви вкусове.

Ако трябва да опишем бъмпър рекламата с три думи, то тя е – кратка, забавна и интригуваща.

Google Shopping

Google Shopping е услуга, която към момента не е налична в България, но въпреки това ще ви разкажем за нея. Първо защото е много вероятно в близкото бъдеще да стане достъпна и тук и второ защото голяма част от българските онлайн търговци предлагат стоки и в чужбина.

Но нека първо отговорим на въпроса „Какво е Google Shopping?

Забелязали ли сте, че понякога встрани от резултатите се показват продукти, техни снимки, кратко описание и цена? Ако сте ги виждали, то вече сте се сблъсквали с Google Shopping. Най-голямата търсачка в света дава възможност на онлайн търговците да показват продуктите си директно в резултатите от търсенето и това е една огромна възможност за всеки онлайн магазин да увеличи продажбите си.

Най-просто казано, когато потребителят търси точно определен продукт, той въвежда няколко ключови думи. Ако търся си търся нов смартфон, няма просто да напиша „смартфон“, а ще пробвам с „смартфон Nokia/Huawei/Samsung до 1000 лв.“ Съответно над или вдясно от резултатите ще ми се покажат предложения, които отговарят на моите критерии. Търговците плащат на Google Shopping, за да им позиционира продуктите там. Само че таксуването става не на база импресия (показване), а на база кликване. Нека уточним, че при клик потребителя се насочва към сайта на търговеца. Тоест продажбите/покупките не се извършват в Google Shopping.

Всеки търговец сам определя бюджета, който е склонен да отдели за един клик. Google Shopping работи заедно с Google AdWords и Google Merchant Center, тоест ще трябва да си синхронизирате акаунтите и внимателно да подберете ключовите думи, по които всеки ваш рекламиран продукт да се показва. Преди да използвате Google Shopping е много важно добре да проучите конкуренцията. Допирните точки между SEO оптимизацията, Google Shopping и Google AdWords са много, така че ако имате опит с другите две, лесно ще се справите и с настройките на вашите реклами в Google Shopping.

А вие какво смятате? Не е ли време да разчупите рекламните си стратегии?

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към