+359 887 904 944

Тенденции в Социалните Медии за 2019 г. (Част I)

Кои са последните тенденци в социалните мрежи? Какво трябва да имате предвид, за да се адаптирате към новостите за 2019 г.?

Социалната платформа Hootsuite извърши подробно проучване по въпроса, изследвайки повече от 3,000 свои клиенти (от големи компании до малки агенции) и интервюирайки десетки анализатори в сектора.

Вижте най-важното, което откриха в резюме:

#1. Да си върнем доверието

Едно от основните открития на Hootsuite гласи:

„Брандовете се обръщат към човешкия аспект, заради намаляващото доверие в социалните медии.“

Доверието в социалните медии е пречупено: 50% от участниците в изследването мислят, че персонализираното съдържание и преживяване са основни предизвикателства.

И това не е изненадващо. Скандалът с Cambridge Analytica и Facebook доведе до недоверие от страна както на регулаторите, така и на потребителите на социалната медия. Сигурността, точността и прозрачността на мрежата бяха сериозно компроментирани.

Редно е да споменем, че Facebook не е единствената мрежа с подобни проблеми. Фалшивите акаунти в Twitter също повлияха негативно на потребителското доверие и преживяване.

Докъде доведоха всички тези събития?

  • 49% от потребителите споделят, че не желаят да жертват неприкосновеността на личните си данни в името на по-персонализирано потребителско преживяване, според изследване на Edelman.
  • 60% от хората казват, че нямат доверие в социалните медии.

Как вашият бизнес може да отговори на тази тенденция?

Hootsuite дава няколко практически съвета в тази насока:

  • Създайте Instagram хаштаг, които да създаде общност от единомислещи хора.

Например? Компанията Herschel Supply Co. прави доста успешна Instagram кампания около хаштага #welltravelled, насочен към хора, които обичат да пътуват.

  • Създайте тематична Facebook група

Вероятно вече имате Facebook Business страница. Освен нея, можете да създадете Facebook група. Групата може да адресира специфични интереси в нишата, свързана с вашия бизнес.

Защо е нужно това?

Така можете да осигурите пространство, къдете вашите настоящи и потенциални клиенти могат да общуват и да обсъждат основните теми, които ги вълнуват. Това ще ви помогне да подобрите продуктите и маркетинг подходите си, както и да наложите бранда си сред хора, които имат нужда от това, което предлагате.

  • Споделяйте експертно мнение и съвети

Допитайте се до експертите. Да кажем, че предлагате някаъв софтуерен продукт. Използвайте знанията на програмистите, продукт мениджърите, а защо не и вашия CEO. Най- вероятно те ще могат да дадат точна и полезна информация на вашите настоящи и бъдещи потребители.

# 2. Stories

Един от най-новите и ефективни подходи в социалните мрежи включват т.н. Stories.

Какво значи това на практика?

Социалните медии вече не са предимно текст базирани платформи, които се използват на десктоп (като ранните години на Facebook). Те са изцяло мобилно базирани мрежи, което позволяват на потребителите да заснемат моментните си преживявания и да ги споделят с приятелите и последователите си.

Какво е Story?

Сторитата са изцяло визуални, персонални и налични онлайн за не повече от ден. Бизнесите трябва да се адаптират към тази тенденции и да заложат на по-реалистични и персонални сторита. А не на силно рекламни и професионално представени послания.

Как да се възползвате от тази тенденция?

Ето какви са някои от препоръките на Hootsuite:

  • Експериментирайте със Story

Ако още не сте започнали, е крайно време да го направите. Според скорошно проучване в областта, повече от 820 милиона акаунта използват Stories всеки ден в медии като Instagram, Snapchat, WhatsApp и Facebook Messenger.

Бонус съвет: Facebook Stories са сравнително ново явление. Затова е важно вашият бизнес да се възползва от това, за да се наложи преди другите.

  • Създавайте подходящо съдържание за Story

Вашето съдържание трябва да отговаря на специфичния формат – да не бъде редактирано и да показва персонални истории или действия на живо.

Бонус съвет: Използвайте видео, сторителинг, текст, снимки и други формати, за да създадете нещо запомнящо се.

Идеи за теми? Можете да пробвате различни формати като behind-the-scenes поглед във фирмената ви култура, tutorials, показващи как може да бъде използван вашият продукт или услуга или Q&A по теми, които представляват интерес за вашата аудитория.

Очаквайте продължение

Горещите тенденции в социалните медии не се изчерпват дотук. Изследването на Hootsuite направи още много интересни открития, които предстои да разгледаме другата седмица.

Защото трябва да бъдем в крак с тенденциите, за да можем да успеем в динамичния свят на социалните медии.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към