+359 887 904 944

Топ 7 имейл маркетинг тенденции (2019)

Електронната поща е може би една от най-старите технологии, които използваме в наши дни и макар много хора да твърдят, че тя скоро ще умре, то няма никакви признаци това да се случи в близкото бъдеще. Всъщност наистина чат приложенията са много по-удобни за бърза комуникация, но мейлът остава незаменим в бизнес и маркетинг сферата.

Именно за имейл маркетинг ще си говорим днес. Рекламните съобщения са изключително мощно и ефективно оръжие в арсенала на всеки маркетолог и затова събрахме за вас малко актуална статистика по темата.

1. „Само“ 20,81% от всички рекламни имейли биват отваряни.

Макар и да ви се струва малък този процент, погледнете го от друг ъгъл – всеки пети имейл се прочита. Информацията е предоставена от Mailchimp и важи за всички отрасли на индустрията. Разбира се, това е осреднен процент и в някои сфери процентът отворени мейли е по-висок. По-специално – имейлите, свързани с хобита, са най-отваряните (27.35%).

Какво означава това? Когато приготвяте поредната си имейл кампания, обърнете специално внимание на темата на съобщението (subject line). Бъдете креативни и създайте заглавие, което да предизвика интереса на получателя. Не се опитвайте да продавате още тук, по-скоро заложете на нещо интригуващо или нестандартно. Изненадайте получателя. Да кажем, имате онлайн магазин за такъми за риболов. Вече имате предимство пред банкерите, защото сте хванали хобито на вашите посетители и абонати. Интересната тема би била нещо от сорта на „Никога не хващайте златната рибка“. Заглавието ви трябва да е с максимална дължина от 60 знака, включително интервалите. Все пак е хубаво да има нещо общо със съдържанието на съобщението, така че имайте едно наум.

2. 68% от милениалите се влияят от промоционални имейли

Милениалите са още познати като „поколение Y” и най-грубо казано в тази демографска група попадат всички родени между 1980 г. и 2000 г. Реално погледнато в момента те са основната работна сила, движеща икономиката. Би трябвало да използвате тази информация в своя полза. Може съвсем съзнателно да насочвате своите кампании към тази целева група, тъй като според Fluent тя е с около 10% по-вероятно да направи покупка на база промоционален имейл, спрямо другите поколения.

Нещо повече – имейлът е най-ефективният рекламен метод в тази група. Две трети от участвалите в проучването представители на „поколение Y” споделят, че имейл рекламите е по-вероятно да ги накарат да направят покупка, в сравнение с рекламите в социалните мрежи, рекламните SMS-и и рекламните банери, разположени в интернет сайтовете.

Само си представете какви резултати бихте постигнали, ако имате ангажираща тема и ако таргетирате любимите хобита на милениалите…

3. 55% от потребителите предпочитат персонализирано съдържание

От милениалите преминаваме към цялата популация. Откритието на Liveclicker, че потребителите обичат да им се предоставя пресонализирано съдържание, едва ли е изненадващо. Въпреки това трябва да отбележим, че то има своята тежест. На прост език, този процент ни казва, че е изключително важно какви предложения изпращаме и на кого.

Замислете си за момент – колко пъти сте отваряли промоционален имейл, който ви предлага неща, от които въобще не се интересувате? След като вече сте се сдобили с имейл адреса на конкретен човек, би трябвало да знаете как той е попаднал при вас. Редовно преглеждайте базите си данни и ги почиствайте от стари и неактивни мейли. Така ще спестите пари и ще бъдете сигурни, че промоциите ви достигат само до потенциални клиенти.

4. Всеки потребител има средно по 1.75 имейл акаунта

Това ще рече, че хората използват повече от един имейл. Много от нас имат служебен и личен имейл. Добавете към тях и по един имейл, който целенасочено използваме само за регистрации, за да може той да събира голяма част от спама и нежеланите съобщения. Това не само означава, че промоциите ви могат да попаднат в грешната кутия, но означава, че трябва да знаем дали имейлът, на който изпращаме рекламни и промоционални съобщения, се отваря често.

Не само това, но според the Radicati Group тази тенденция ще се запази и в следващите години. Добрата новина е, че според същото проучване в световен мащаб проходите, генерирани чрез имейл маркетинг ще растат със средно 18% на година в периода 2019-2023.

За да сте сигурни, че кампаниите ви достигат правилните кутии, направете следните 2 неща – не купувайте имейли и изтриите всеки имейл адрес, за който сте сигурни, че не е взаимодействал с вашите промоции през последните две години.

5. Конкуренцията се увеличава

С нарастването на броя активни акаунти се предполага, че още повече маркетолози ще се впуснат в играта. Това означава, че расте не само пазара, но и конкуренцията. За да не сте просто един от многото, изпращащи промоционални мейли, се постарайте да бъдете отличителни. Успешната имейл кампания не е тази, която е достигнала до най-много потребители, а тази която в най-голяма степен е успяла да ги накарат да извършат конкретно действие – покупка, резервация, обаждане и т.н.

За целта се насочете към вашата нишова аудитория, създавайте персонализирани оферти и пишете кратки (до 60 знака) и оригинални subject-и.

6. iPhone и Gmail доминират пазара

56% от всички имейли се четат или в Gmail или на iPhone. Проучването на Litmus показва, че това са двете най-популярни имейл платформи. Веднага това би трябвало да ви подскаже, че огромен брой имейли се отварят през мобилни устройства. Бърза рецепта за провал е имейл, пълен с огромни изображения и много текст. Много е вероятно такъв имейл да изглежда ужасно на мобилно устройство. Сами разбирате, че това води до мигновено връщане във входящата кутия. Дори и предложението ви да си струва, на никой няма да му пука, ако изглежда зле.

Тъй като екраните на смартфоните и таблетите са значително по-малки от компютърните, е много възможно вашата тема да не се визуализира изцяло. И понеже не сме го казвали досега – дръжте я в дължина до 60 знака.

7. Как се справяте с изоставените колички?

Ако имате електронен магазин, навярно много добре знаете, че понякога хората не довършват поръчките си. Знаете ли какви са причините за това? Може да използвате услуги като Hotjar и директно да попитате.

Това е един вариант за разрешаването на проблема. Другият е да изпратите имейл на потребителя, който току що си е зарязал кошницата. SaleCycle твърдят, че ако в рамките на един час изпратите имейл, с който да подсетите потребителя за недовършената поръчка, вероятността той все пак да купи въпросните неща се увеличава с 6.33%. Естествено тук не става въпрос за това да насилвате потребителите, но нещо от сорта на „Хей, излежда си забравил нещо“ би трябвало да е достатъчно на хората да вземат финално решение дали да купят, или не.

Надяваме се, че тези седем тенденции ще ви бъдат от полза и ще успеете да направите имейл кампаниите си още по-успешни.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към