Син океан: стратегия за бизнес успех

океан

„Да печелиш, без да се състезаваш: нов стратегически подход.“

Това определение реферира към популярната стратегия, наречена „син океан“. Вижте какво трябва да знаете за нея и как тя може да помогне на бизнеса ви:

Какво представлява стратегията „син океан“?

Авторите на идеята У. Чан Ким и Рене Моборньо твърдят, че жестоката конкуренция води до „кървав червен океан“ от съперници. Това е лошо, защото когато конкурентите се борят за източник на печалби, който е на път към изчерпване.

У. Чан Ким е професор по стратегически и международен мениджмънт в университета INSEAD във Франция, докато Моборньо е професор по стратегии и мениджмънт.

Ким и Моборньо изследват 150 стратегически ходове, които обхващат повече от сто години и тридесет индустрии. Какво откриват авторите на проучването? Според тях, трайният успех в дългосрочен план се дължи не на ожесточената конкуренция, а на създаването на „сини океани“ или неоползотворени пазарни пространства. С други думи, бизнесите трябва да се стремят към неразраснали се ниши, наречени „стойностна иновация“, които могат да осигурят скокове в продажбите и да обезмислят конкуренцията.

Червени и сини океани

Нека разгледаме двете концепции, които Ким и Моборньо обсъждат:

  • Червени океани – това са всички съществуващи индустрии. В червените океани, индустриите имат общоприети и дефинирани граници. Правилата на играта са ясни. Как работят нещата в червените океани? Компаниите се опитват да надминат конкуренцията си. Растежът се постига трудно, тъй като нишата е пренаселена.
  • Сини океани – това са всички индустрии, които все още не съществуват. С други думи, понятието реферира към нови и неоползотворени ниши. Конкуренцията не съществува. Все още няма дефинирани играчи и правила. Затова потенциялът за израстване се смята за по-голям.

Какво значи това на практика?

Нека разгледаме няколко примери за стратегически ходове на компании, които репрезентират теорията на практика:

Датската компания Novo Nordisk се занимава с производството на инсулин. Ким и Моборньо разглеждат работата им и заключват, че компанията действа според теорията на синия океан.

Как става това? Инсулинът се използва от хора, които страдат от диабет, за да регулират нивата на кръванта си захар. Традиционно, фирмите в сектора таргетират основните инфлуенсъри в областта: лекарите. Идеята е, че именно лекарите повлияват решенията на купувачите на подобни продукти.

Само че Novo Nordisk забелязва, че може да създаде т.н. син океан като измести фокуса от лекарите към потребителите на инсулин. Така те разбират, че инсулинът, които се доставя на пациентите във флакони не е удобен за инжектиране на публични места. Това кара компанията да предостави решение: NovoPen е първата доставка на инсулин, която е user-friendly и премахва неудобствата при инжектиране на инсулина. Пациентите могат да пренасят продукта навсвкъде и да го използват без нужда от спринцовки и игли.

И така Novo Nordisk открива пътя към нова неексплоатирана бизнес ниша. Компанията продължава с иновациите в сферата, като представя още по-иновативни продукти със същите цели, като NovoLet.

Какъв е изводът?

Изплувайте от червения океан и се гмурнете в синия.

Помислете: как можете да отключите нова бизнес ниша? Дали продуктите или услугите, които предлагате могат да бъдат насочени към различен потребител във веригата или да решат някакъв конкретен проблем? Успехите няма да закъснеят.

Споделите вашите успехи и трудности в коментарите! 🙂


Ние сме дигитална агенция специализирана в следните услуги: SEO оптимизацията, управление на онлайн репутация (ORM), създаване на уебсайтове, маркетинг чрез съдържание, рекламни кампании. Може да ни пишете на info@reshenia.com, да се свържете с нас: 0887 904 944 или да ни изпратите запитване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *