+359 887 904 944

Какво ви пречи да имате успешен онлайн бизнес?

Много често се сблъскваме с фразата „Имам идея, но не знам как да я реализирам“. Когато някой клиент дойде при нас с молба да му направим интернет магазин или фирмен уебсайт, винаги обсъждаме с него няколко важни въпроса, които са в основата на успешния бизнес.

В онлайн пространството важат същите правила като във физическия свят. Това, че един бизнес е онлайн базиран не значи, че правилата на играта са променени. Да, един онлайн магазин ви спестява част от главоболията и разходите, свързани с физическите магазини, но това не означава, че сте неуязвими. Абсолютно задължително е още в началото не просто да имате идея, а да имате ясна цел и конкретна стратегия, която да следвате. В противен случай сте обречени на провал, дори и да разполагате с най-лесния за работа магазин и да предлагате високо качество на ниски цени.

Каква е вашата ниша?

Преди въобще да започнете работа по новия си интернет магазин е важно да си дадете отговор на въпроса „Колко други подобни магазини има?“. Най-вероятно отговорът е „много“. Просто потърсете конкурентите си в Google и сами ще разберете дали има смисъл да се захващате с идеята, или не. Всъщност смисъл винаги има, но за да не сте просто един от многото, ще трябва да инвестирате не само в изработка на сайт, но и в реклама, SEO оптимизация, онлайн присъствие, маркетинг в социалните мрежи и т.н.

Добре е да си поставите ясна, постижима цел, която да осъществите за определен срок от време. В момента има стотици магазини за обувки, които вече са достатъчно популярни на пазара, за да имат своите редовни клиенти. Как ще се преборите за парче от баницата, се пита в задачата. Дали не е по-разумно да се пренасочите към продажбата на други стоки? Да, може много да ви допада идеята да сте лидер в продажбата на спортни стоки, но нужно ли е да предлагате толкова широк асортимент от стоки, че да задоволите нуждите на всички спортуващи?

За да успеете, трябва да имате клиенти. Клиентите ще дойдат при вас, ако им предложите нещо повече от останалите. Тук имате няколко опции – или да свалите цените, или да заложите на най-доброто качество, или да продавате строго нишов продукт, който обаче се търси.

Какъв е вашият бюджет?

Вашите цели, трябва да отговарят на бюджета, с който разполагате. Ако има големи несъответствия между двете, е много вероятно просто да си изхарчите парите и да не успеете да си ги върнете.

Всеки е чувал златното правило „За да изкараш, трябва да вкараш“. Няма да ви лъжем – парите, които ще спестите от наем на помещение, от заплати на продавач-консултанти, осигуровки и т.н., ще трябва да инвестирате в реклами в Google, в платени кампании във facebook, в SEO оптимизация, в маркетинг, в автоматизация и технологии. Сега ще ви обясним защо – защото ако отворите физически магазин, хората ще ви намерят на случаен принцип, просто защото ще минат по улицата и ще ви видят. В момента, в който отворите врати, ще влезе първия клиент.

Не така обаче стоят нещата в интернет пространството. Изграждането и пускането на онлайн магазин е най-лесната част. Само че той ще си остане някъде там сред стотиците други сайтове и магазини. За да ви намери някой, трябва да сте добре оптимизирани. А оптимизацията изисква време, ресурси и търпение. Не става за една нощ. Няма да стане и за един месец. Нужни са минимум девет месеца, за да ви индексират търсещите машини и да започнат да ви класират по-напред в резултатите според избраните от вас ключови думи.

Разбира се, има и друг начин, който се нарича Google AdWords. Накратко вие плащате на Google, за да ви покаже сайта на първа страница. Този инструмент е чудесен, но не очаквайте чудеса от него. Ще влизат клиенти, ще поръчват и ще продавате, но това не е решението в дългосрочен план. Успехът се крие в това да атакувате потребителя на всички фронтове – реклами в Google, в социалните мрежи, маркетинг чрез съдържание, оптимизация, за да може да ви откриват по естествен път (тоест без да разчитате постоянно на реклами), имейл маркетинг и т.н. и т.н.

Както сами се сещате, всичко това е свързано с разходи, които вие трябва да сте готови да поемете. Добрата новина е, че те в един момент ще започнат да ви носят приходи, защото ще сте увеличили продажбите си.

Как ще достигнете до клиентите си?

Да приемем, че вече вашия онлайн магазин работи, всички бъгове са изчистени, опциите за плащане са активни, продуктите са налични и сте готови всеки момент да ги изпратите. Седите, чакате и нищо не се случва. Хората просто ги няма. Те няма да дойдат сами, затова е нужно вие да ги атакувате, да им се покажете и да ги убедите да пазаруват от вас, а не от конкуренцията.

Вече интернет е в основата на почти всеки бизнес. Разбирайте, че потребителя бива постоянно обстрелван с разнородна информация, реклами, промоции, оферти, имейли, брошури и т.н. Целта ви е да изпъкнете от останалите, а това няма да стане, ако не сте активни 24 часа, 7 дни в седмицата.

Колкото повече време отделяте на маркетинга в социалните мрежи, толкова повече хора ще ви забележат. Задължително е да достигате до възможно най-широк кръг от хора. Това се нарича разпознаваемост на марката (brand awareness) и е само във ваша полза да бъдете разпознаваеми. Защо? Защото хората са по-склонни да си оставят парите на търговец, който вече са чували, отколкото на непознат. Същото важи и за продукти – потребителят е по-вероятно да купи продукт, чиято реклама е видял, отколкото еквивалентен продукт, но с име, което никога не е чувал.

Чрез платените реклами е възможно да се рекламирате само пред хора, които биха се заинтересували от вашия магазин/продукт/услуга. Това е най-бързият и лесен начин да достигнете до потенциалните си клиенти, а както сме установили през годините, една добре настроена реклама може да генерира завидни печалби.

Ако не разбрахте нищо от тази публикация, но въпреки това смятате, че вашата идея заслужава да бъде превърната в реалност, не се колебайте да се свържете с нас. Заедно ще обсъдим идеята ви и ще намерим най-доброто решение.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към