+359 887 904 944

Как да управляваме емоциите си?

Случва се отново. Нервите ми са изострени. Напрегнато барабаня с пръсти по масата и мисля за темата на следващия блог пост.

А, вие имали ли сте такива моменти? Денят пак е тръгнал наопаки, а вие сте нервни, напрегнити и отчаяно търсещи капчица вдъхновение.

стресиран
IMAGE: Unsplash.com

Но има решение: емоционална интелигентност.

След кратък обзор на публикации и книги, засягащи темата, както и други подобни концепции като емоционална приспособимост и осъзнатост, достигнах до няколко интересни изводи.

Ето какво предлагам. Нека си дадем едно по-различно новогодишно обещание: да се научим да приемаме и управляваме емоциите си. Вижте как можем да го постигнем:

Станете емоционално приспособими

„Най-ефективният начин да преобразите живота си не е да напуснете работа и да отидете в йога ашрам, а както Теди Рузвелт казва, да направите каквото можете с това, което разполагате, там, където се намирате в момента.“, Сюзан Дейвид.

Д-р Сюзан Дейвид е завършила психология в Харвард и е известен лектор и изследовател в областта. Тя публикува книгата Емоционална Приспособимост, която предлага план за овладяване на емоциите ни в четири стъпка. Ето какво представлява подхода на Дейвид:

1. Изправете се пред емоциите си

Не избягвайте негативните мисли и емоции. Наблюдавайте ги с любопитство и разбиране. С други думи, фалшивият оптимизъм и престорените усмивки не са добро дългосрочно решение. Изправете се пред негативните си емоции и ги изживейте, за да може с времето да ги приемете и да се учите от тях.

2. Погледнете емоциите си отстрани

Дейвид разказва, че е важно да можем да се разграничим от емоциите и чувствата си. Но защо? Проучване, проведено от Харвардския университ изследва 16 души преди и след подлагането им на осем седмичен медитационен курс през 2011 г. Резултатите показват позитивни физиологични промени в частите на мозъка, свързани с паметта, регулацията на нивата на стрес, емпатията и идентичността.

3. Дефинирайте целите си

Дейвид различава между два вида цели – такива, които наистина искаме да постигнем и цели, наложени ни от външни хора като например шефът или лекарят ни. Първият тип цели са по-важни, защото съответстват на нашите ценности и вътрешна мотивация.

Чудите си как да ги определите правилно? Дейвид предлага да опитате да напишете писмо до вашето бъдещо аз. Разкажете на човека, в който искате да се превърнете след 10 години, кой сте вие сега.

4. Не спирайте да се движите напред

Бъдете готови да правите малки, но целенасочени промени във вашето мислене, мотивация и навици.

IMAGE: Unsplash.com

Научете се да бъдете емоционално интелигентни

Емоционалната интелигентност е още една интересна концепция, която подчертава значението, което емоциите ни имат. Популярният автор на книгата и международно известен психолог, Даниъл Голман, казва:

„Има два вида съзнание, едното мисли, а другото чувства.“

Разгледайте някои от основните съвети, които Голмън презентира в книгата си:

1. Осъзнайте емоциите си

Какво означава понятието самоосъзнаване? Според Голмън, то се свързва със способността да разпознаваме и назовававаме чувствата си. Например, ако се чувствате тъжни, бихте могли да дефинирате точните нюанси на емоцията – дали сте отчаяни, носталгични или може би дълбоко разочаворани? Самоосъзнаването включва внимателно самонаблюдение и разпознаване на чувствата ви без осъждане.

2. Регулирайте емоциите си

Емоционалната саморегулация се свързва с реакциите ни спрямо дадена емоция. Ако човек се научи да бъде по-осъзнат, би могъл да тренира и реакциите си. Да избере дали и как да реагира в дадена ситуация.

3. Наблюдавайте езика на тялото и бъдете оптимисти

Голмън разказва, че е важно да обърнем внимание на езика на тялото на събеседниците ни. Например, ако човекът с когото говорим, е седнал в изправена позиция с открити длани, бихме могли да направим същото. По този начин, ще изпратим невербални сигнали, който ще увеличат доверието помежду ни.

Голмън дава още един съвет: останете оптимистични. Според автора, не трябва да спираме да вярваме, че действията ни могат да доведат до промяна. Ако се случи нещо неприятно и обезкуражаващо, е добре да го приемем като нещо временно и строго специфично за дадената ситуация. По този начин, ще можем да приемем трудностите като урок и възможност за личностно израстване.

Практични съвети?

Теоритичните концепции могат да бъдат полезни и интересни. Но какво да правим на практика? Ето моят личен списък с малки стъпки за постигане на повече осъзнатост в ежедневие:

1. Назоваване на емоциите

Следвайки съветите на Голмън, реших да опитам. И проработи. Техниката ми помогна да осъзная някои от емоциите и чувствата си.

Как става? Запишете емоциите и чувствата си – на хартия или онлайн. Постарайте се да бъдете максимално точни. Помислете за синоними, обозначаващи позитивни и негативни емоции. Какво точно чувствате в момента?

2. Дневник на благодарността

Започнах да го правя преди около два месеца. Определено подобрява настроението и помага да оцениш малките неща. Дори когато си кисел и уморен, може да намериш много неща, за които да си благодарен.

3. Медитация и дихателни техники

Редици проучвания доказват ползите от медитацията и дихателните техники. Пробвайте. Може да седнете с изправен гръб и да опитате да вдишате и издишате дълбоко няколко пъти. Наблюдавайте емоциите си без да ги съдите. Бихте могли да опитате и медитации, които се водят от инструктор или да медитирате докато се разхождате.

медитация
IMAGE: Unsplash.com

Нова Година = Нови шансове за развитие

Започнете Новата година с отворено съзнание.

Емоционаланата осъзнатост, интелигентност и приспособимост могат да трансформират личния и професионалния ви живот.

Защо не опитате?

Автор: Йоана Христова

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към