+359 887 904 944

Как да вършим повече (топ хакове за продуктивност)?

Измина и тази година.

Вероятно смятате да направите поредното новогодишно обещание. Какво ще е тази година? Искате да започнете да се храните по-здравословно, да спортувате всеки ден или да станете по-продуктивни?

Може би си дадохте същите обещания и миналата година? Но по средата на януари безславно се върнахте към старите си непродуктивни навици – от понички и чипс пред телевизора до безсрамното (но забавно) губене на време в социалните мрежи докато сте на работа.

Не всичко е загубено. Нова година, ново аз. И всички подобни глупости. Но този път може да е различно.

След обстоен обзор на най-популярните книги за продуктивност, синтезирах няколко безценни концепции и тактики, който ще ви помогнат да вършите повече. Ама този път наистина. Не само за пред шефа или гневните клиенти.

1. Единственото най-важно нещо

Задайте си следния въпрос: Кое е ЕДИНСТВЕНОТО нещо, което трябва да свършите, така че всичко останало да ви стане по-лесно или да се обезсмисли?“

Книгата на Гари Келър Единственото нещо поставя точно този въпрос.

Идеята е проста: трябва да откриете ЕДНО единствено нещо, което е най-важно за вашия бизнес/кариера/живот в дългосрочен план. Дефинирайте го и съставете план как да го постигнете стъпка по стъпка.

Тази концепция може да бъде приложена и в работния ви график. Напишете вашето ЕДНО нещо за деня. Коя е най-важната ви задача днес? Отделете достатъчно време да я извършите качествено. Резултатът? Един продуктивен ден.

productivity

2. Вършете по-малко, но по-важни неща

„Запомнете, че ако не определите приоритете в живота си, някой друг ще го направи вместо вас.“, Грег Маккеон.

Книгата на Маккеон Есенциализъм неслучайно се превърна в бестселър на New York Times и Wall Street Journal.

Концепцията е следната: фокусирайте се само върху най-важните неща. Всичко друго трябва да бъде премахнато.

Ето и няколко важни урока от книгата:

  • Правенето на нищо и правенето на всичко ви прави безпомощни – не можете да свършите абсолютно всичко и да бъдете навсякъде. Просто е невъзможно.

Подбирайте битките си внимателно. Комбинирайте теорията на Маккеон с концепцията за ЕДИНСТВЕНОТО нещо. Запитайте се: Какво е най-важно за вас в дългосрочен план? Как можете да го постигнете стъпка по стъпка? Коя ще е ЕДИНСТВЕНАТА най-важна цел за деня, с която ще започнете?

  • Овладейте правилото за 90-те процента.

Добре. Вече схванахте концепцията. Необходимо е да давате приоритет на някои неща (най-важните за вас) пред други.

Но как да сте сигурни кои са тези неща?

Използвайте правилото за 90-те процента. Оценете всяка задача, продукт или решение със стойност между 0 и 100. Зарежете всичко, което е оценено със стойност под 90. То не е важно за вас. Толкова е просто.

  • Пресметнете 50% повече.

Изключително полезна концепция.

Ето как работи: добавете 50% отгоре към времето, което ще ви отнеме дадена задача. По този начин, може да избегнете непредвидени обстоятелства.

Например? Трябва да напишете статия. Смятате, че ще ви отнеме 2 часа, планирайте 2 часа и половина. Мислите, че бизнес срещата ще продължи 1 час? Заложете в графика си 1 час и половина.

Така ще ви остане време за обстойна проверка и да подобряване на качеството на продуктите или услугите, които предлагате. Или да ги предоставите на клиентите си в по кратък от очаквания срок. Просто, но гениално, не мислите ли?

 

3. Управлявайте енергията си, не времето.

Концепциите и тактиките, които разгледахме обясняват как да управлявате времето си, а не енергията.

Джими Лоер и Тони Шварц публикуваха интересна книга, в която твърдят, че именно управлението на енергията е ключът към по-висока продуктивност и ефективност.

Какви са най-важните изводи, представени в книгата? Отделете на  най-важните задачи времето от денонощието, в което нивата на енергията ви са най-високи. 

Например? Ако чувствате липса на енергия и вдъхновение след обяд, използвайте времето за второстепенни задачи като отговарянето на имейли. Енергията ви е най-висока между 10ч.-12ч. на обяд? Запазете тези часове за изпълнението на ЕДИНСТВЕНАТА най-важна задача за деня.

 

afternoon nap

 

Моите лични изводи

Аз лично смятам да експериментирам с различни комбинации от гореизброените концепции и хакове за продуктивност. Концепцията за ЕДИНСТВЕНОТО най-важно нещо намира място в ежедневието ми, като всеки ден си поставям 1 важна цел, която изпълнявам преди обяд (във времето, когато нивата на енергията ми са най-високи).

Ще изпробвам и правилото за 90-те процента. Надявам се да ми помогне да се оттърва от второстепенните задачи, които нарушават фокуса ми (нещо, което е голям проблем за мен). Вече използвам теорите за 50% допълнително време. Мога да кажа, че работи много добре в моя случай – помага ми да спазвам сроковете си и да поддържам необходимото качество.

Сега е твой ред

Какви са вашите лични изводи? Кои хакове за продуктивност смятате да включите в ежедневието си? Кои тактики работят добре за вас и как ви помагат да укротите хаоса? Споделете в коментарите 🙂

 

Автор: Йоана Христова

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към