+359 887 904 944

Какво е общото между дигиталния маркетинг и катеренето?

С всеки изминал ден става все по-трудно да наложите вашия бизнес в интернет. Това е съвсем естествено, защото с течение на времето все по-голяма част от населението получава достъп до интернет, съответно все повече бизнеси осъзнават, че ако искат да оцелеят, трябва да имат своето място в глобалната мрежа. Конкуренцията се увеличава непрестанно, а потребителите са бомбардирани отвсякъде с оферти, промоции, безплатни тестове, реклами, съдържание, имейли и какво ли още не. Сами разбирате, че да за ви забележи някой и да ви стане клиент, вие трябва да се преборите с конкуренцията.

Супер, само че как на практика става това?

Тук важи принципът на катеренето – когато се катерите, трябва да имате поне три опорни точки, за да сте стабилни и да не паднете. В дигиталния маркетинг нещата стоят по много сходен начин – изпозлвайте повече от един канал или инструмент за да стигнете до потенциалните си клиенти. Тоест, ако разчитате само и единствено на Facebook в един момент може да се окажете в доста неизгодна позиция.

Маркетинг чрез съдържание

Устойчивият бизнес модел в дългосрочен план включва употребата на всякакви законови средства, които ни доближват максимално до потребителя. Например, маркетингът чрез съдържание може доста да ви помогне в това начинание – ще пишете блог постове (вижте как става магията >>ТУК<<), ще правите инфографики, видеа, ще публикувате съдържанието си в социалните мрежи и ще достигнете до вашата аудитория. Само че това не е достатъчно. Не ме разбирайте погрешно, маркетингът чрез съдържание е изключително силен коз, но ако тепърва се появявате на сцената, той няма да ви направи разпознаваеми от ден първи.

Search Engine Optimisation и уебсайт

Да имаш бизнес и да те няма в интернет е нерационално. Да имаш присъствие в интернет, но да нямаш собствен сайт е глупаво, защото практически строиш къща върху имот, който не притежаваш. Добрите предприемачи залагат първо на собствен фирмен сайт и след това инвестират в неговата оптимизация. Ако хората ви откриват по ключови думи в Google, Bing и другите търсачки, всичко останало, свързано с вашето присъствие в интернет ще става много по-лесно и ще е много по-смислено.

Сега ще ви издам една тайна – може да имате страница във Facebook и от нея да реализирате добри печалби, но това е кофти стратегия в дългосрочен план. Винаги го има риска Facebook да си смени политиката и вие да изчезнете от полезрението на хората, които пазаруват от вас. Но по-важното е, че вие всеки ден, всеки час, губите клиенти. Не се предоверявайте на платоформите, защото не всеки влиза в OLX и Etsy, не всеки има профил във Facebook, а и да си го кажем честно – хората във Facebook са вътре за да поддържат контакт с близки и приятели и да се забавляват, а не за да търсят стоки и услуги. Разбира се, това не значи, че Facebook и другите социални прежи не са ви необходими. Те са, но трябва да са помощно средство, а не водещо.

От друга страна всеки ползва търсачки като Google и ако хората ви намерят там, то вие сте си свършили добре работата. Оптимизацията става все по-труден процес, защото вече не е толкова лесно да излъжеш алгоритъма и да го накараш да те класира на първа позиция. Наблъскването с ключови думи не работи, линковете към вашия сайт се печелят бавно, особено, ако съдържанието ви е кофти написано, не е полезно и е скучно. Google и другите търсачки вземат предвид хиляди фактори преди да ви изкарат на първа страница и ние можем да манипулираме само малка част от тях. Точно затова, оптимизацията отнема месеци, а в някои случаи и години. Това не трябва да ви спира или отчайва, защото вие сами можете да улесните процеса като използвате позволените помощни средства, а именно реклами, социални мрежи, маркетинг чрез съдържание, лендинг страници и разбира се, като правите клиентите си доволни.

Платени реклами

Големите платформи като Facebook и Google живеят от рекламите, които вие им плащате. В замяна вие получавате трафикът, който ви е необходим. Вместо безразборни посещения на сайта ви, в него ще влизат хора, които се интересуват точно от тези неща, които правите вие. Рекламите са позволено оръжие във вашия арсенал в борбата с конкуренцията и е грехота да не го изпозлвате. Тук трикът е следният – трябва внимателно да прецените коя точно страница от вашия сайт да рекламирате, кога да я рекламирате и накрая, като му теглите чертат,а да установите, че всъщност бюджета ви за реклама не е бил изстрелян напразно.

Ефективността на рекламата се определя от няколко основни фактора като това какъв процент от посетителите на сайта са стигнали до покупка (ако това е целта на рекламата), са се абонирали за нашия бюлетин, са направили запитване за продукт или услуга и т.н. Възвращаемостта на инвестицията е основният показател, който трябва да следите. Ако в продължение на месеци плащате за реклами, но това не води до никакви приходи, значи нещо не е наред. Още за рекламите вижте >>>ТУК<<<.

Бъдете различни

Вижте какво правят вашите конкуренти и предложете нещо повече на потребителите. Вижте как другите достигат до целевата си аудитория и вместо просто да ги имитирате, подобрете тяхната стратегия, като я адаптирате за вашия бранд. Освен това се учете и вдъхновявайте от най-големите. Гледайте комапниите, които са по-големи от вас, които са на пазара от години, разучете тяхната история, как са успели да пробият и през какво са минали. Нито за миг не губете мотивация и не спирайте да се учите.

И помнете правилото на катерача – достигайте до потребителя по много начини, за да не остане гласът ви глас в пустиня.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към