+359 887 904 944

6 социални мрежи, на които да обърнете внимание

Знаете ли, че към момента има над двеста активни социални мрежи? Над 70% от интернет потребителите използват поне една от тях. Би било нерационално да не се възползваме от голямата аудитория, която социалните мрежи ни предоставят. Можем да се рекламираме, да продаваме, да намираме нови клиенти, да задържаме старите или просто да бъдем близко до тях, за да не ни забравят.

Но как да се ориентираме в тази гъста гора от социални мрежи? Първото и най-важно нещо е да се фокусираме там, където се намира нашата аудитория. За ваше успокоение ще ви кажа, че е абсолютно безсмислено да се опитвате да бъдете навсякъде, просто защото няма физически да успеете да поддържате толкова много профили. Много по-разумно би било да се насочите към тези сайтове, които са с най-голям брой активни потребители. Съвсем правилно се досещате, че Facebook води класацията със своите 2 милиарда и 234 милиона потребители. Класацията на топ 20-те най-популярни социални мрежи към октомври 2018 вижте в следващта таблица.

Global social media ranking 2018 Statistic
Източник: Statista

Супер, ограничихме кръга до само 20 мрежи. Но това пак е твърде много, особено за стартиращ бизнес. За да подберете правилно каналите, в които да се промотирате трябва първо да знаете какви са вашите бизнес цели и какъв точно е вашият бранд. Сега се замислете дали се целите изцяло към българския потребител или предлагате продукт или услуга, които искате да наложите и в чужбина. Това до голяма степен определя как ще се позиционирате в социалните мрежи, кои мрежи ще таргетирате и това дали ще имате повече от един профил в рамките на една платформа. Да, ако искате да се наложите едновременно на българския и на европейския пазар ще е хубаво да имате поне две Facebook страници – една на български и една на английски.

Преди да продължим обаче е редно да разграничим социалните мрежи според тяхната аудитория, защото това ще ни помогне в избора къде да насочим нашите маркетинг усилия.

Facebook

Вече казахме, че Facebook е най-голямата социална мрежа, така че не е нужно да обясняваме защо е просто задължително да сме там. Napoleoncat e полезен инструмент, който ще ви помогне да разберете кои социални мрежи са най-популярни във всяка една страна по света. Според него, във Facebook има малко над 3,600,000 българи. Грубо казано, това е половината население на страната. Че не това е реалната цифра е ясно, но дори истинския брой потребители да е 2 милиона, това пак е една огромна аудитория, пълна с потенциални клиенти.

Големият брой потребители е и най-силният коз на Facebook. Всеки бизнес има място там, без значение от неговата ниша. Дали сте Кока-Кола, фитнес инструктор, местен производител на мебели, хотелска верига или медия, няма абсолютно никакво значение. Все ще се намери някой, който да се интересува от вас и нещата, които правите. За да се ориентирате по-добре от какво всъщност се интересуват хората във Facebook, можете да използвате Audience Insights, като за целта е необходимо единствено да имате профил във Facebook. A това са десетте най-харесвани в България страници във Facebook.

Audience Insights

Audience Insights ви дава възможност да филтрирате аудиторията по интереси, възраст, пол, местоположение и десетки други променливи. Това е супер полезно и ви дава реална представа кои са основните ви конкуренти, имате ли такива, какво съдържание използват те за да привличат публика и т.н. Черпете идеи от по-големите страници и се пробвайте да направите нещо по-добро от тях.

Именно поради огромния набор от хора във Facebook е невъзможно да кажем от какво се интересува масовия Facebook потребител и защо е там. Това ви дава свобода да използвате мрежата, както ви се хареса – за реклама, за продажби, за ангажиране на аудиторията с игри и анкети, за вкарване на трафик в сайта ви, за популяризиране на бранда ви и т.н. Не така стоят нещата с другите мрежи обаче.

LinkedIn

За разлика от Facebook, в LinkedIn няма да намерите клипчета на падащи от леглото котки и забавни снимки от сватбата на най-добрия ви приятел от гимназията. LinkedIn е социална мрежа изцяло насочена към професионалисти. Там хората говорят изключително и само за работа. За това как са станали успешни, за това колко пъти са се провалили преди да стигнат до нивото, на което са в момента, кои са били най-големите трудности по пътя към успеха и т.н. Ако търсите бизнес вдъхновение, там е мястото.

Със своите 303 милиона потребители LinkedIn е кофти място да търсене на клиенти за бързооборотни стоки, но това не значи, че нямате място там. Ако предлагате продукти и услуги насочени към бизнес, то LinkedIn е повече от златна мина. Там са всички изпълнителни директори, мениджъри и големи шефчета. Те трудно се решават на покупка и ще е загуба на време да се опитвате да им продадете нещо на момента. От друга страна, чрез добре обмислена контент маркетинг стратегия можете насочите вниманието на важните клечки към вас и след време те сами да ви потърсят.

LinkedIn има удобна платформа, която ви дава възможност да публикувате дълги и информативни блог постове и да покажете на другите какъв специалист сте във вашата област. Това в пълна сила важи и за вашата бизнес страница, тоест освен вашия личен профил, можете да управлявате и страницата на вашия бранд. Напоследък все по-често хората качват видеа в LinkedIn, в които споделят своите бизнес идеи и съвети, така че защо не се пробвате и вие?

Instagram

Instagram е платформа, която е насочена само към визуално съдържание. Там няма статуси, няма вицове, няма историята на вашия бизнес. Дори линковете към външни сайтове са блокирани. Тоест, ако искате да вкарвате трафик от Instagram в сайта ви, просто забравете, че това ще се случва директно. Индиректно обаче, Instagram може да ви докара голям брой посетители, но първо трябва да ги накарате да ви забележат. Снимките и видео клиповете, които публикувате трябва да са достатъчно готини за да накарат потребителя да излезе от приложението и да ви намери в Google.

InstagramПодобно на Facebook, аудиторията в Instagram е непретенциозна и е там по-скоро за да се забавлява и да черпи вдъхновение от така наречените инфлуенсъри. Инфлуенсърите са хора, които имат голям брой последователи. Това може да са атлети, фотографи, травъл блогъри и т.н. Дори да не обикаляте света на колело, да не тичате по 10 км всеки ден или да не сте фитнес инструктор, вие пак можете да се възползвате от Instagram. Разбира се, Instagram е по-подходящ за бизнеси, които малко или много водят до някакво емоционално преживяване у клиента. Казано просто, ако имате кафетерия, магазинче за екзотични бири, плетени на ръка пуловери или ресторант е много по-вероятно хората в Instagram да се заинтересуват от вас, отколкото ако предлагате земеделски торове или дрелки.

Както казахме и в самото начало, взимайте предвид хората, които използват съответната социална мрежа. Според данни на Spredfast 59% от хората, имащи достъп до интернет и използващи Instagram, са на възраст между 18 и 29 години. Това е и причината да не си рекламирате селскостопанските торове там. От друга страна, с хранителни добавки и спортни стоки бихте имали повече успех.

Pinterest

Pinterest e нещо като Instagram, ама не баш. За разлика от Instagram, Pinterest ви позволява да качвате много по-големи изображения и супер дълги инфографики, да споляте линкове към други сайтове, както и да добавяте изображения (да „пинвате“) от външни сайтове. Голямото предимство на Pinterest е, че може да ви докара много трафик. Да кажем например, че се занимавате с преобразуването на стари джипове и микробуси в кемпери. Е, Pinterest е идеалното място да покажете на потребителите колко готини неща правите.

Pinterest

Мислете за Pinterest като за Google за изображения. В платформата има търсачка, която позволява на потребителите да търсят по ключови думи нещата, от които се интересуват. Тук идеята е, че след като попадна на ваше изображение мога да си го запазя в отделна папка за да ми е под ръка. Ако се върнем на примера с кемперите, то може да споделяте всякакви интересни неща в Pinterest като как да окабелим стария микробус, как да му направим мивка и система за загряване на вода и т.н. Ако имате блог, споделяйте изображенията от него в Pinterest и слагайте съответния линк, който да заведе потребителите във вашия блог. Така, ако ми харесат вашите снимки „от кухнята“ ще дойда в блога ви да прочета по-подробно как става цялата магия с окабеляването. Тогава ще разбера, че вие всъщност само с това се занимавате и може и да ви потърся за помощ. Току що ме спечелихте като клиент 🙂

Twitter

Twitter е микроблогинг платформа, където можете да споделяте връзки към други сайтове (например статии от вашия блог, продукти от онлайн магазина ви и т.н.) да пишете кратки статуси с дължина до 280 символа, както и да качвате снимки и видеоклипове. Дали той е подходящ за българския пазар е доста спорно тъй като по-малко от един процент от българите, използващи някаква социална мрежа се намират в Twitter. Все пак, ако умело използвате хаштаговете, може и да успеете да съберете достатъчно последователи и така да повишите разпознаваемостта на вашата марка. Към октомври тази година в Twitter има 335 милиона потребители, но според Дейвид Каплан от TwitterAudit между 40 и 60 процента от тях са истински.

Reddit

Казано на прост език Reddit е един гигантски форум, в който хора със сходни интереси дискутират всякакви теми, за които може да се сетитите. Това ви дава възможност да се включвате в някои от дискусиите и елегантно да мушнете някой линк към вашият сайт, където хората ще могат да научат повече информация. Reddit е идеалното място да се покажете като експерти в областта си, както и да споделите интересно и забавно съдържание с цел brand awareness (разпознаваемост на марката). Тъй като Reddit не е особено популярен в България, ви препоръчвам да го използвате само в случай, че сте се насочили към международния пазар. Хубавото е, че от друга страна в Reddit има всякакви хора с всякакви интереси и с каквото и да се занимавате, ще има потребители, които да го оценят.

Разбира се това съвсем не са всички социални мрежи, от които може да извлечете дивиденти, но сами разбирате, че целта не е да покрием всички от тях, а само тези, които могат да са ни най-полезни. В общия случай това са мрежите с най-много потребители, но както сами видяхте, това не е задължително, защото всичко зависи от вашата ниша и от вашия подход. Идеята на тази статия беше по-скоро да разберем, кои са основните социални мрежи и как се различават една от друга, какво е подходящо за всяка една от тях и какво не. Последното е изключително важно при планирането на вашата контент маркетинг стратегия.

>>>Ако, искате да разберете защо рекламите във Facebook не са това, което бяха, цъкнете ТОЧНО ТУК.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към