Колко важна е мобилната версия на един сайт?

Колко важна е мобилната версия на един сайт?

Употребата на мобилни устройства расте все повече и към май месец тази година повече от половината (52,2%) посещения на интернет сайтове са направени чрез мобилни устройства според информация на Statista. Защо това е важно за всеки занимаващ се със сайтове?

Замислете се вие колко време прекарвате в интернет, използвайки вашия смартфон. Какво правите докато чакате на спирката, докато се возите в автобуса, преди да заспите, а в онези минути между първата аларма и ставането от леглото? Идеята е, че потребителите прекарват все повече време в интернет и то не от компютъра, а от техните телефони. За да ги задържите във вашия сайт, то той трябва да е удобен за навигация, да се чете лесно и да не се „чупи“, когато някой го отвори от мибилно устройство.

Мобилна версия или responsive дизайн

Вариантите да превърнете един сайт удобен за мобилни устройства са два – или му правите отделна мобилна версия, или залагате на responsive (от англ. – отзивчив, отговарящ) дизайн. Но всъщност каква е разликата между тях и кой от двата варианта е по-добър?

Грубо казано мобилната версия на един сайт е предназначена само и единствено за мобилни устройства. Тоест, тя е пренаписана (на ниво код) версия на оригиналния сайт. Възможно е част от съдържанието на един сайт да е достъпно само една от неговите версии – декстоп или мобилна. Създаването на мобилна версия изисква време и пари, а не всеки разполага с тези ресурси.

От друга страна, при писането на сайта може да се вмъкне код, който да го направи responsive. Казано на прост език това означава, че визията на сайта автоматично се променя в зависимост от устройството, което използвате – компютър, таблет, смартфон и т.н. Сайтовете, които използват responsive дизайн изглеждат добре на всяко едно устройство. Или с други думи – натъкмяват се според размера на дисплея.

Обикновено темите разработени за платформи от типа на WordPress идват с интегриран responsive дизайн и на вас няма да ви се налага да мислите за това как ще излгежда сайта ви на различните устройства. Някой преди вас вече се е погрижил той да изглежда чудесно. С оглед на това, смеем да твърдим, че по-мъдрото и лесно решение на проблема е да предпочетете responsive дизайн пред мобилната версия.

Защо това е важно за оптимизацията?

На 19.09.2018 получихме съобщение от Google, което гласи:

Индексирането с приоритет за мобилни устройства означава, че за индексиране и класиране Googlebot вече ще използва мобилната версия на сайта, така че в по-голяма степен да помага на потребителите ни (работещи най-вече с мобилни устройства) да намират търсеното. Системите на Google за обхождане, индексиране и класиране досега използваха настолната (десктоп) версия на съдържанието на сайта Ви, което може да причини проблеми за търсещите от мобилни устройства, когато тази версия се различава от мобилната.

Общо взето Google отново са променили своя алгоритъм за класиране на сайтове. Това означава, че дори да имате вече разработен сайт, който излиза на първа страница в Google, това може да се промени, ако сайтът ви изглежда кофти на мобилни устройства.

Тъй като от Google се стремят да предоставят най-доброто потребителско преживяване, те оценяват сайтовете по това дали са удобни за работа на мобилни устройства. Ако алгоритъмът засече сайт без мобилна версия или responsive дизайн, то този сайт ще се класира доста по-назад в резултатите.

Мисълта ни е следната, ако искате да сте изрядни пред Google и да се класирате на челните позиции, то обърнете внимание на това как изглежда сайта ви на смартфон. Преверакта отнема по-малко от минута и може да ви спести тонове главоболия. Ако нямате мобилна версия или responsive дизайн, бързо намерете начин за разрешаване на проблема.

 


Ние сме дигитална агенция специализирана в следните услуги: SEO оптимизацията, управление на онлайн репутация (ORM), създаване на уебсайтове, маркетинг чрез съдържание, рекламни кампании. Може да ни пишете на info@reshenia.com, да се свържете с нас: 0887 904 944 или да ни изпратите запитване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *