+359 887 904 944

Какво е важно да знаете преди да стартирате сайт?

Мислили ли сте за собствен сайт? Навярно ви е направило впечатление, че вече всеки бизнес, фрийлансър или дори любител фотограф има уебсайт. Тази тенденция се засилва в последните години поради редица причини, но може би основната е, че да си направиш сайт е супер лесно. Дори не е нужно да имаш базови знания по програмиране. Интернет изобилства от платформи, които са изградени с идеята да улеснят живота на хората, които искат сами да създадат свой уебсайт или блог – Blogger, WordPress, Wix, Weebly и т.н.

Но това, че можете да си направите сайт точно за един следобед в кварталното кафене, означава ли, че трябва веднага да хванете бика за рогата? Преди да започнете да правите каквото и да е, помислете върху следните въпроси. Ако нямате отговори на тях, е по-добре да обмислите изцяло вашата интернет идея.

1. Съществуват ли подобни сайтове?

Да приемем, че вече имате готова идея. Колко подобни сайтове намирате на първа страница в Google? Ако вече интернет пространството е пренаситено с уебсайтове на подобна тематика, тогава ще имате голяма конкуренция, която ще трябва да преборите. Не, че това е невъзможна задача, но в такъв случай вашият сайт трябва наистина да се отличава с нещо.

Разгледайте обстойно вашите конкуренти – какви потребители ги посещават, колко често ги посещават и т.н. Това ще ви помогне да анализирате потребителското поведение и да разберете кое задържа вниманието на посетителите – статии, снимки, продукти или нещо друго. Проверете отношението на потребителите спрямо вашия пряк конкурент – кое ги кара да го харесват и кое ги дразни. Най-лесният начин да направите това е да видите какво споделят (статии, снимки, видео) хората в социалните мрежи. Обърнете внимание на коментарите под постовете.

Всичко това ще ви помогне по-добре да се ориентирате в ситуацията. С други думи, ще знаете как да направите вашия сайт по-привлекателен за потребителите.

2. С какво вашият сайт ще е по-добър от останалите?

За да накарате хората да променят поведението си, трябва да ги привлечете с нещо, което го няма другаде. Да кажем, че искате да стартирате сайт за спортни новини. С какво той ще е по-добър от вече установените лидери в бранша? Защо да зарежа сайтът Х, който посещавам от години и да започна да чета вашите спортни новини?

Възможен вариант е да покривате по обширен кръг спортове. Извън най-популярните, футбол, тенис и баскетбол, може да създавате съдържание на теми като колоездене, американски и австралийски футбол, дартс, маратони и ултрамаратони, ориентиране, ветроходство, рафтинг, гмуркане, снукър, тенис на маса или дори електронни спортове.

Да, хората, които се интересуват от футбол и тенис са в пъти повече от тези, които гледат ветроходство и дартс. Ако обаче предлагате повече нестандартни (или по-малко популярни теми) ще изградите една стабилна аудитория, която ще се връща при вас, защото вие предоставяте информация, която другите медии пренебрегват.

Без значение каква е вашата идея, помислете как да я направите по-добра от останалите. Предложете на хората нещо, което те търсят, но се намира трудно на другите места.

3. Какво всъщност целите?

Ако искате просто да изразявате вашето лично мнение на определена тематика или да споделите личните си впечатления, то може би най-мъдрото решение е да се ориентирате към блог. Има готови платформи, от които може да се възползвате веднага – Blogger, Blog.bg и още стотици подобни. Важното е да покривате конкретна тематика, така че да се насочите към определена аудитория. Да прескачате от политика на спорт, а после на литература не е добра идея. Задайте ясен курс и имайте насоченост, иначе се получава манджа с грозде 🙂

Ако обаче целта ви е да продавате, да представяте бизнеса си, продуктите или услугите си, тогава е по-добре да се насочите към платформи, които са предназначени за това. Трябва да монетизирате сайта си, т.е. той да ви генерира приход.

Разбира си винаги можете да преминете от блог към сайт или пък да имате и двете едновременно, благодарение на WordPress.

4. Как изглежда перфектния потребител?

Представете си, че сайтът ви е готов. Какви хора искате да привлечете в него? На каква възраст е вашата аудитория, какви са нейните интереси, мъже или жени са вашите перфектни посетители? Всичко това ще ви помогне да се ориентирате какво точно искате да направите. Както стана въпрос по-горе, важно е да имате фокус. След като вече знаете каква аудитория искате да привличате, намерете начин как да се насочите точно към нея. Може би най-лесният начин да го направите е чрез съдържанието, което създавате. То трябва да е смислено и полезно. Споделете го във форуми и фейсбук групи, така ще разберете дали то се харесва на вашата таргет (целева) група.

5. Трафик???

Помислете си дали искате да генерирате много и разнородни посещения или малко, но от отбрани потребители. В първия случай ще имате голямо текучество и малко задържане. Тоест, много и най-различни хора ще влизат в сайта ви, но почти веднага ще си тръгват, защото не намират това, което търсят или по друга причина. Това не е задължително лошо, защото чрез рекламни банери може да получите някаква възвращаемост.

Но в повечето случаи е по-добре да заложите на качеството, а не на количеството. По-добре е да имате по-слаб трафик, но той да е от хора, които намират сайта ви за полезен – четат повечето ви постове редовно, пазаруват, вярват ви, споделят публикациите ви в социалните мрежи и т.н. След като създадете едно ядро от верни потребители, те ще споделят вашия сайт с техните приятели и познати, които също биха го оценили. С течение на времето трафика ви не само ще се увеличи, но и ще знаете, че вие сте привлекли правилните потребителите. Тоест, перфектният потребител от т.4 вече не е само въображаем, а съвсем реален.

Ако все още не сте сигурни как и от къде да започнете, нашата „Дигитална академия“ може да ви бъде от полза.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате пълно дигитално обслужване?

Ние сме хората!

Свържете се с нас

Какво следва?

Като човек, занимаващ се е продажби, най-голямо удовлетворение за мен е когато нашите клиенти подобряват продажбите си. 

Иво Иванов
мениджър продажби
Искате да занете повече
seo for reastaurants

SEO оптимизация за ресторанти и заведения – регистрация и класиране в локални гидове като tripadvisor, forsquare, yelp, google my business

SEO оптимизацията за ресторантите и заведенията е важен аспект на успешния бизнес в тази сфера. Това е най-рентабилният начин за привличане на органичен трафик към